Rize'deki Samistal Yaylası’nda Yeşil Yol’a karşı direnenlerden Evrim Güney karşılaştıkları zorlukları ve yayladaki son durumu anlattı, “İnşaatın zamanlaması bilinçli” dedi.

Yeşil Yol projesine karşı çıkan herkesin terörist ilan edildiğini belirten Güney,  "Direniş artık 2.600 metrede değil, 2.700-2.800’de. Devletin propagandası nedeniyle gelen herkese terörist muamelesi yapıldığı için insanlar korkuyor, çekiniyor. Gelmeyi düşünenlerin bunu da dikkate alması lazım" ifadesini kullandı. 

Samistal Yaylası’nda perşembe sabahı tekrar başlayan Yeşil Yol inşaatına cuma gecesi ara verildi, jandarma ve işçiler yaylayı terk etti. Yeşil Yol’a karşı çıktığı için Çamlıhemşin’deki işletmesi mühürlenen üç kişi arasında olan Evrim Güney de bu süreçte Samistal’deydi.

Evrim Günay yayladaki durumu ve inşaatın geleceğini BirGün’e anlattı.

Samistal’deki son durum nedir?
Dün (cuma) akşam jandarma ve çevik kuvvet ekipleri, şantiye çalışanlarıyla birlikte yaylayı boşalttı. Yaylada sisli ve soğuk bir havada iki gece geçirdikleri ve hafta sonu olduğu için indiklerini düşünüyoruz. İnerlerken, “Pazar akşamı görüşürüz” dediklerini öğrendik.

İnşa ettikleri yolun uzunluğu kaç metreye ulaştı?

Bir buçuk kilometre diyorlar ama yaptıklarının yola benzer bir tarafı yok. Bir ekskavatörün açtığı bir patika demek daha doğru olur. O kadar bozuk bir durumda ki yakıt ikmal aracı ekskavatörün yanına gelemiyor, her seferinde o ekskavatör kazdığı tüm yolu geri dönerek benzin alabiliyor. Görüntü vermek ve insanları umutsuzluğa düşürmek için bir buçuk kilometre yol yaptık diyorlar. Mücadeleyi yayladan uzaklaştırmaya çalışıyorlar.

Jandarma ve polisin size karşı tavrı nasıl?
Bize şiddet uygulamadılar. Ama iş makinelerine yaklaşmamıza izin verilmiyor.

Önceki inşaat girişimlerinde yayladaki kadınlar iş makinelerinin önüne yatmış ve çalışmayı engellemişti. Bu sefer neden yapamadılar?

Yaylada sayımız çok az. İnşaat şirketi bilinçli olarak böyle bir dönemde inşaata tekrar başladı. Hem ülke gündeminde sürekli ölüm haberleri varken inşaat daha az gündem oldu hem de çay alım dönemi olduğu için yayladaki insanların da önemli bir kısmı yaylada değil. Yayla mevsiminin sonuna geldiğimiz için bazı insanlar zaten yayladan ayrılmıştı. Önceden iş makinelerinin önüne yatan kadınların hiçbiri yaylada değil. İnsansızlaşan yerlerde direniş de azalıyor.

Valiliklerin, “Teröristler protestoları kullanarak Karadeniz’i karıştıracak” açıklamaları insanları mücadeleden uzaklaştırıyor, mücadeleyi pasifize ediyor. Bunun da sonuçlarını yaşıyoruz. Buralar çok politize bir coğrafya değil. Ama bu gidişle buradaki halkın da politikleşmesi çok sürmeyecek.

Samistal’de eylül sonu kar yağışı başlıyor. Bu hızla giderlerse ne sürede yolu bitirebilirler?
Bu şekilde yapmaya devam ederlerse 4-5 günlük çalışma ile ekskavatör Samistal’i Kavrun’a bağlayacak yolu tamamlayabilir. Ama bu yol, bahsettiğim gibi hiçbir aracın geçemeyeceği bir ‘yol’ olacaktır. Yol inşaatında ihtiyaç duydukları diğer aletleri yukarı çıkarmaya ihtiyaçları var. Bunu engellemek için elimizden geleni yapacağız.

Bundan sonraki süreçte Fırtına İnisiyatifi olarak ne yapacaksınız?
Haklı mücadelemize demokratik yollardan devam edeceğiz. Yargının buradaki hukuksuz inşaat süreci karşısında sessiz kalmayacağını, halktan yana bir karar alacağını umuyoruz.

Yeşil Yol’a karşı çıkan ama Rize’de, Çamlıhemşin’de olmayan pek çok insan var. Kamuoyu oluşturmaya, ses çıkarmaya çalışsalar da bu gündemde çok başarılı olamıyorlar. Onların bölgeye gelerek direnişinize katılmaları sizin içim daha iyi olur mu?
Destek vermek için buraya gelmek isteyenleri bekleriz. Ama hazırlıklı olsunlar, karşımızda çok düzensiz bir güç var. Sürekli yalan söylüyorlar, sürprizler, beklenmedik işler yapıyorlar. Gelip birkaç gün makinenin başında bekleyebilecek, dağ deneyimine sahip olanların gelmesi daha iyi olacaktır. Direniş artık 2.600 metrede değil, 2.700-2.800’de. Bu koşullarda direnenlere bu ülkede ne dendiğini biliyorsun: Terörist!

Devletin propagandası nedeniyle gelen herkese terörist muamelesi yapıldığı için insanlar korkuyor, çekiniyor. Gelmeyi düşünenlerin bunu da dikkate alması lazım.