Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayınlanan rapor, son 40 yılda deniz canlılarının yarısının yok olduğunu ortaya koydu.

WWF ve Londra Zooloji Derneği tarafından yayımlanan 'Living Blue Planet Report' adlı araştırma, deniz canlılarının hızla yok olma noktasına geldiğini gösterdi. Raporda, 1970 ile 2012 yılları arasında deniz canlı türlerine ait popülasyonun yüzde 49 azaldığı belirtildi. Balık türlerindeki azalma yüzde 75 oranında belirdi.

Araştırmacılar, deniz canlılarının sayısındaki 'anormal' azalışın küresel ısınma, aşırı avlanma ve yaşam alanlarının yok olmasından kaynaklandığını belirtti.

Discovery News'e konuşan WWF yetkilisi Brad Ack, deniz canlılarının azalmasındaki en büyük etkenin insan faktörü olduğunu vurguladı. Ack, "Aşırı avlanma, yaşam alanlarının daralması, kıyıların doldurulması ve küresel ısınmayla bağlantılı okyanus asitlenmesi deniz canlılarını yok ediyor" dedi.

Küresel alanda3,038 deniz canlısı türüne ait 10 binden fazla popülasyonu inceleyen araştırma verilerine göre, küresel balık stokunun üçte biri tükendi. Köpekbalıkları, kedi ve tırpana balığı türlerinin dörtte biri ise tükenme noktasına geldi.

ACİL ÖNLEM ALINMALI

Araştırmada, küresel mercanların dörtte üçünün de yok olma tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti. Küresel ısınmanın önüne geçilmemesi ve okyanus asitlenmesinin artması halinde, mercanların 2050'de yok olacağı belirtildi. Ack karalarda ormanların azalması ve tarım faaliyetleri nedeniyle su kalitesinin düşmesi nedeniyle mercanların zarar gördüğünü söyledi. Ack mevcut zararın devam etmesi halinde 2050 yılına gelindiğinde dünyanın en çeşitli deniz yaşamını içeren mercanların yok olabileceğini söyledi.

Ack, uluslararası kamuoyunun acilen harekete geçmesi gerektiğini belirterek New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde (BM) bu konunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Paris'te düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı'nda da önemli bir fırsat sunacağını belirtti.

WWF Direktörü Marco Lambertini, "İnsanlık toplu halde okyanusların çökme noktasına sürüklüyor" yorumunda bulundu.

Kaynak: Al Jazeera