Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazilerine ilişkin düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulduktan sonra Meclis'e gelebileceğini bildirdi.

ANKARA - Eroğlu, Ankara Rixos Otel'de, Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi imza törenine gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2B arazilerine ilişkin düzenlemenin TBMM gündemine ne zaman geleceğine ilişkin soru üzerine, Eroğlu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 2B alanlarının belirlenmesi ve tapu tescil işlemlerinin hazine adına kaydedilmesinin Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi şehirlerde tamamlandığını söyledi.

Eroğlu, “Yani esas para edecek yerlerde işlemler bitti. Bazı kırsal alanlarda çalışmalar devam ediyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından taslak hazırlandı. Hükümetimize, Başbakanımıza sunulacak. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulduktan sonra Meclis'e gelebilir. Onu hükümet kararlaştıracak bizim işimiz hemen hemen bitti” dedi.

Bir gazetecinin, “Rayiç bedel üzerinden 10 bin TL peşin ve 5 ay vadeyle satılacağı söyleniyor. Doğru mudur?” sorusu üzerine de Eroğlu, kanun tasarısıyla ilgili birşey söylemek istemediğini belirterek, konunun Bakanlar Kurulu'nda netleşeceğini kaydetti. Eroğlu, şöyle devam etti:

“Bazıları tarafından bu alanların 500 bin hektar civarında olduğu iddia ediliyor. O kadar büyük bir alan olmadığı ve yaklaşık 200-250 bin hektar civarında olduğu ortaya çıktı. Bazı alanlardan yol geçmiş, kamuya ait ve ormana terk edilen alanlar var. Bunları düşündüğünüz zaman büyük bir alan değil.

Satılacak alanların yaklaşık iki katı kadarını ağaçlandırdık, ormana kazandırdık. Bu 2B alanları, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını tamamen kaybetmiş yerler, ne bizden önceki hükümetlerle ne de bizim hükümetimizle alakası yok. Ormanların peşkeş çekilmesi gibi birşey asla söz konusu değil. Yıllardan beri bazı vatandaşların işgal ettiği, üzerine köy, kasaba, organize sanayi kurulan alanların kıymetinin takdir edilerek paralarının devlet tarafından tahsisinden ibarettir.” (aa)