Validebağ Korusu'nun otopark inşaatı ile zarar görmesini engellemek için fidan dikimi eylemi yapıldı. Polis ablukasındaki dikim sonrası polis, fidanlara cansuyu verilmesini engellemeye çalıştı.

Yapılaşmaya açılmaya çalışılan Validebağ korusunu korumak için bugün bir fidan dikim eylemi düzenlendi. Fidan dikimi polisin ablukasında gerçekleştirildi.

18.30 sularında biten dikim işlemi sonrası Validebağ Gönüllüleri, Acıbadem Dayanışması, Caferağa Dayanışması, park forumları ve Altunizade, Koşuyolu, Acıbadem çevresinde ikamet eden çok sayıda kişi alandan uzaklaştırıldı.

FİDANLARA CANSUYU VERMEK İÇİN DİRENİŞ  

Toplanan halk fidanlara cansuyu vermek için polisi ablukasına karşı direndi. Yaklaşık yarım saat süren direnişin ardından fidanlara cansuyu verilebildi.


Validebağ Gönüllüleri, Acıbadem Dayanışması, park forumları ve Altunizade, Koşuyolu, Acıbadem çevresinde ikamet eden çok sayıda kişiden oluşan Validebağ dayanışması 20 Ağustos gününden bugüne korunun otopark inşaatı uğruna yağmalanmaması için nöbet tutuyor.

1. derece SİT alanı olan Validebağ Korusu'na içindeki 400 araçlık otoparkı genişletmek için beton dökmek amacıyla ızgaralar döşenmişti. Validebağ dayanışması geçtiğimiz 23 Ağustos günü kanal açma çalışmasında pek çok ağacın köküne zarar verecek şekilde kepçe kullanıldığını duyurmuştu.

VALİDEBAĞ İÇİN MÜCADELENİN TARİHİ              

Validebağ Korusu, İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, 16 Şubat 1999'da SİT alanı kapsamına alındı. Koru 1990’ların ortasından beri yapılaşmaya açılmaya çalışılıyor.  

Validebağ Korusu 354 bin metrekare alanıyla Karaca Ahmet Mezarlığı’ndan sonra İstanbul’un Anadolu yakasında kent içindeki ikinci büyük yeşil alanı.

Korunun özel bir statüsü bulunuyor. Mülkiyeti Hazine’ye, kullanımı Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) ait.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi daha önce iki kez MEB’e korunun kendilerine tahsis edilmesi için başvurdu. Bu başvurular reddedildi. Bu yıl yapılan başvurunun sonucu ise henüz belli değil.

Üsküdar Belediye Başkan Hilmi Türkmen 30 Mart yerel seçimleri öncesinde açıkladığı projeleri arasında Validebağ Korusu'na da yer vermiş, doğal yeşil alanı parka dönüştüreceğini belirtmişti.

Validebağ Gönüllüleri koruda yapılan çalışmaları izleyebilmek ve hukuksuz uygulamaları belirleyebilmek için koruda nöbet tutuyor.

(Bianet)