Ordu İdare Mahkemesi, yapımı devam eden HES projesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi, inşaat durdu ancak Giresun Valisi Hasan Karahan mahkemenin kararına rağmen HES yapan firmaya 3 ay daha çalışma izni verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye genelinde maden, petrol, doğalgaz, kayagazı ve jeotermal arama projeleri için kritik önem taşıyan “ÇED gereklidir ya da ÇED gerekli değildir” kararı verme yetkisini valiliklere devretmesinin ardından Giresun Valisi Hasan Karahan mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen HES şirketine 3 ay daha çalışma izni verdi.

sendika.org'da yer alan habere göre Av. Remzi Kazmaz, idare mahkemesinin kararını by-pass eden bu yeni yöntem hakkında şu bilgileri verdi:

"Valilik, ortada bir mahkeme kararı varken ve başka bir mahkemenin kararı olmadan, bilirkişi raporuna dayanarak HES şirketinin inşaatını devam ettirmesine vize vermiştir. Bu durum hukuka karşı hiledir. Mahkeme kararı gereği taş üstüne taş konulmaması, iş makinelerinin çalışmaması gerekirken valiliğin izniyle inşaat devam etmektedir.”

Firmanın ve valinin kanuna karşı hile yaptığını ifade eden Av. Kazmaz, “Ordu İdare Mahkemesi’nin iptal kararını bertaraf etmek ve kanuna karşı hile yapmak suretiyle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi sonucu eksik kalan HES projesini tamamlamak amacıyla böyle bir yönteme başvurulmuştur. Gerçekte projeyi tamamlama amacı gizlenerek çevrede can ve mal güvenliği bulunmadığı gerekçesini öne sürerek gerçek niyetlerini gizleyip projeyi tamamlama amacıyla mahkemenin iptal kararına rağmen inşaat faaliyetlerine devam edip projeyi bitirmek üzere hareket ettikleri açıkça görülmektedir” dedi.