Üsküdar’da yapımı devam eden belediye binası ve kongre merkezi inşaatının istinat duvarı sabaha karşı büyük bir patlamayla çöktü. Çökme sonucu meydana gelen toprak kaymasında, iki gecekondu yıkıldı. İstinat duvarının çevresinde bulunan binalar da çökme tehlikesine karşı polis ekipleri tarafından boşaltıldı.

Üsküdar Çavuşdere Caddesi’nde bulunan Üsküdar Belediyesi Kongre Merkezi, Şehir Otoparkı, Belediye Binası ve Kapalı Spor Salonu Yapım İnşaatı’nın istinat duvarı, saat 05.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. İstinat duvarının çökmesi sonucu meydana gelen toprak kaymasında da Zenciler Sokak’ta bulunan ve daha önceden boşaltılan iki gecekondu yıkıldı. Gürültüyü duyan mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri, çökmenin meydana geldiği noktayı güvenlik şeridi ile kapatıp sokaklara dökülen vatandaşları olay yerinden uzaklaştırdı. Çökmenin olduğu inşaat alanının civarındaki binalar da polis ekipleri tarafından tahliye edildi. Olay yerine gelen AFAD ve itfaiye ekipleri de, yeniden bir çökme tehlikesi olduğu için inşaat alanında hazır bekliyor; müdahalede bulunamıyor.

BELEDİYE BAŞKANI TÜRKMEN: BİRDEN PATLAYACAĞINI BEKLEMİYORDUK

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, duvarın çöktüğü Çavuşdere Caddesi’ne gelerek açıklamalarda bulundu. Son günlerde istinat duvarında bir hareketlenme tespit ettiklerini söyleyen Türkmen, “Biz bununla ilgili önlemlerimizi acilen almıştık zaten. Bu gece saat 04.30 sırasında patlama oldu. Kısmi bir çökme ve ardından toprak kayması meydana geldi. Hamdolsun ki herhangi bir can ve mal kaybı yok” dedi.

İnşaatın arka tarafındaki gecekonduların zarar gördüğünü belirten Türkmen, bu gecekonduların daha önce tahliye edildiğini açıkladı. Türkmen şunları söyledi:

“Son günlerde istinat duvarında bir hareketlenme tespit ettik.Derhal gerekli önlemleri de aldık. İnşaatımızın ana binasında herhangi bir sıkıntı yok. İnşaat devam edecek. Gerekli tedbirleri aldık. Hazırlıklıydık o anlamda ama birden patlayacağını doğrusu beklemiyorduk. Çökmenin ciddi bir sebebi de yok. Ani bir hareketlenme. Son zamanlarda iklim değişikliği dolaysıyla ciddi yağmur aldı Üsküdar’ımız. Zannederim bu yağmur sularının oluşturduğu toprak altındaki boşalmadan kaynaklanıyor. Yoksa teknik anlamda inşaatımızın projesinden kaynaklanan problem yok. Vatandaşlardan bu yönde şikayet olmadı. Biz tespit ettik. Zaten çok yakın binalar yok. Birkaç tane gecekondu vardı onları boşaltmış olduk. Yanı başındaki diğer binaları da tedbiren boşaltmış olduk. Kimseyi de mağdur etmeyeceğiz. Gerek kısa gerek uzun vadede komşularımızın zararı varsa telafi edeceğiz. Biz zaten olay başlamadan önce alandaydık. Bu gece buradaydık. Arkadaşlarımız tüm ekibimiz ve diğer emniyet mensuplarımız itfaiyeden de arkadaşlar geldi. Tabi, ufak tefek bir sıkıntı olsa da şükürler olsun ki hiçbir sıkıntı olmadı. Yaralı ya da başka zararı olan hiçbir vatandaşımız yoktur. Şükürler olsun bu güzel dönüşüm projemiz, Çavuşdere hizmet binamızı inşallah hızlı bir şekilde tamamlayıp hizmete sokacağız.”

MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ

Bu arada bazı mahalle sakinleri Türkmen’e tepki gösterdi. Özgür Cihan Akkurt adlı mahalle sakini , “Bir anda bir ses geldi ev yıkıldı. Gecekonduydu. Bir hafta önce gittik yetkileri uyardık. Sabaha kadar deliyorlar burayı. Can güvenliğimiz yok dedik, Hilmi başkan bizi kovdu gönderdi. Bizi kimse uyarmadı, tahliye olmadı. 3 tane gecekondu yıkıldı. Bir tane itfaiye gelmedi. Burada insan var mı yok mu” dedi.