Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin dünyanın en uzun teleferik hattını inşa etmesine mahkemeden durdurma kararı çıktı. 

Sarıalan ile Oteller Bölgesi'nde yüzlerce ağacın kesilmesine tepki gösteren çevrecilerin müracatı üzerine Bursa 2. idare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çevreciler, mahkemenin acil müdahalesinin idare tarafından dikkate alınarak kesimlerin durdurulmasını istediler. 

Yapımı süren Yeni Teleferik Projesi’nde Sarıalan ile 2. Gelişim Bölgesi arasında kalan ormanlık alanın kesilmesi üzerine Bursa Barosu ve Doğader yetkili kurumlara yürütmenin durdurulması için başvuruda bulundu.

Bursa 2.İdare Mahkemesi'nin ağaç kesimi konusunda yürütmeyi durdurma kararı verdiğini anlatan Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz, "Belediye çevreci yaklaşım sözü vermiştir. Bursa Sarıalan arasında ağaç kesilmeden teleferik direkleri helikopterle dikilmiştir. Ancak yeni hattın yapılacağı Sarıalan Oteller Bölgesi arasında 3 bin 375 ağacın kesimi için izin verilmiştir. Kesimin oluşturacağı tahribat ve kurumalarla birlikte bu rakam 4 bine ulaşmaktadır. Yapılan kesimler sadece ağaç kıyımına değil, yaban hayatı ve diğer bitkiler için de yok oluşa sebep olacaktır. Kesim sırasında orman tabanı toprağa zarar görecektir. Kesim güzergahındaki ayı barınakları yol olacaktır" dedi. 

Yeni Teleferik Projesi’nin Uludağ’daki trafiği azaltacağı söylense de, yapılan imar planlarında istasyonlara, alışveriş merkezi ve otele yer verilmesi nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne birden fazla dava açıldığını hatırlatan Demiröz, "Uludağ ülkemizin en eski milli parklarındandır. Ayrıca Milli Parklar Kanunu ile de sıkı bir koruma statüsüne alınmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni yasalara uygun davranmaya, çevreye gerçekten sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi. 

Doğader Başkanı Murat Demir ise, "Teleferik projesi çevreci bir projedir, biz bu projeyi onaylıyoruz. Uludağ’a çevreci bir ulaşım olan Teleferikle çıkılmasını istiyoruz. Ağaçların kesilmesini kesinlikle onaylamıyoruz" dedi. (skytürk)