Nilay Vardar / Bianet

Uludağ Milli Parkı'nda teleferik hattını uzatmak için yaklaşık 4 bin ağaç kesildi. Doğader ve Bursa Barosu, ağaçların kesimine karşı dava açtı.

Belediye, lodostan etkilenmemesi için yeni teleferiğin alçaktan geçirileceğini bu yüzden ağaçların kesildiğini söyledi. Doğader ise  daha önce kendilerine teleferiğin yüksek direklerden geçirileceği ve ağaç kesiminin söz konusu olmayacağının söylendiğini belirtti.

Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ, aynı zamanda Marmara'nın en yüksek dağı.

1961'de milli park ilan edilen yaklaşık 12 bin hektarlık alanda iki yıl sonra da merkezden Sarıalan'a kadar giden Türkiye'nin ilk teleferiği hizmete girdi.

Teleferiğin değiştirilmesi ilk kez 2006'da "yeni teleferik projesi" adı altında, milli parka iki otel de öngören bir proje ile gündeme geldi. Ancak sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının itirazları sonucu proje rafa kalktı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi projeyi bu yıl yeniden gündeme getirdi ve ihalesi yapıldı.

4 bin 817 metre uzunluğundaki eski teleferik yerine rüzgara karşı dayanıklı yeni bir teleferik ve oteller bölgesi olan 2. bölgeye bir istasyon daha eklenerek hat uzatıldı.

İşte mevcut hattı 8 bin 500 metre uzunluğa çıkaracak bu hat için de hepsi çam olan 4 bine yakın ağaç kesildi.

DOĞADER: PROJEDE AĞAÇ KESİMİ YOKTU

bianet'e konuşan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Sekreteri Caner Gökbayrak, projede ağaç kesiminin söz konusu olmadığı için karşı çıkmadıklarını ancak "kandırıldıklarını" söyledi

"Milli park için en temiz ulaşım aracı teleferiktir. Yeni teleferik de  yüksek direkler üzerinden geçirilecekti. Herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmadığı için olumsuz bir duruş sergilemedik.

"Ancak teleferik hattı yapımına başladıktan sonra plan değişikliği yapılarak Sarıalan ile 2. Bölge arasında yangından mal kaçırır gibi 6 metre eninde 4 kilometre boyunca olan hatta ağaç kesimi başladı. En son incelememizde üçte biri kesilmişti, şimdiye kadar yarısı kesilmiş olabilir. Milli Park orman demek değildir, zaten Tükriye'de çok az olan milli parkları da koruyamıyoruz."

BELEDİYE: LODOS VAR, ALÇAKTAN GEÇECEK

bianet'e bilgi veren Bursa Belediyesi ise yeni teleferik hattının lodostan etkilenmemesi için daha alçaktan yapıldığını bu yüzden ağaçların kesildiğini söyledi.

"Yeni teleferik hattı lodostan etkilenmemesi ve seferlerin kesintisiz yapılması için daha da alçaktan yapılacak. Bir anlamda ağaçlara mümkün olduğu kadar yakın bir yükseklikten geçecek. Bu nedenle hat altında bir güvenlik koridoru oluşturulacak. Bu aynı zamanda güvenlik için de önemli bir çalışma. Teleferiğin olası bir arızasında yolcuların tahliyesi ve orman içinde güvenli bir şekilde yürüyebilmeleri amacıyla bu yol oluşturuluyor. Ağaç kesimleri Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın onayları doğrultusunda ve yine Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılıyor."

Doğader, üç kez proje ve ihaleye ulaşmak için bilgi edinme başvurusu yaptı ancak ihalenin son haline ulaşamadı. Dernek ve Bursa Barosu, kararın iptali ve yürütmeyi durdurma için 23 Temmuz'da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne dava açtı.

Doğader, herkesi 27 Temmuz'da saat 09:00'da parka giderek kesilmesi için işaretlenmiş ağaçların önünde set olmaya çağırıyor.

ULUDAĞ'DA NELER VAR?

Uludağ Milli Parkı gerek Alpin gerekse Türkiye ve yalnızca Uludağ'a özgü endemik bitkileri içeren zengin bir bitki örtüsüne sahip. 104 endemik türun içinden 32 'si Uludağ endemiği. 46 tür kelebek yaşıyor, ayrıca Apollon kelebeğinin (Parnassius apollo L.) Uludağ'a özgü endemik türü bulunuyor. Ayrıca Uludağ Türkiye'deki 122 Önemli Bitki Alanı'ndan (ÖBA) biri.

Parkta, çakal, tilki, sincap, tavşan, gelincik, yaban domuzu, yılan kertenkele, dağkartalı, ağaçkakan, baykuş, kumru, dağbülbülü ve serçe gibi değişik canlı türleri yaşıyor. Sakallı akbaba (Gypaetus Barbatus) Uludağ'da bulunan endemik türlerden. Sakallı akbaba ve kaya kartalının üreme popülasyonlarını barındırması nedeniyle Önemli Kuş Alanı.

Defne, kızılağaç, çınar, erguvan, kestane, ıhlamur, akçaağaç, karayemiş, fındık, meşe, kayın, titrek kavak, kızılcık, karaçam, üvez,  göknar, ayıüzümü, bodur ardıç, değişik otlar ve likenler gibi 250 değişik gruptan 700'ün üzerinde türde otsu ve çok yıllık bitki var.

Uludağ zirvesinde bazıları yaz aylarında kuruyan dokuz adet buzul gölü var.