Twitter’ı takip edip gündemden uzak kalmak imkansız. Twitter üzerinden örgütlenme yapılıyor, gündemdeki konular tartışılıyor. Ancak hararetli tartışmaların arasında unutulan bir konu var: Çevre. Türkiye'de 7 milyon Twitter kullanıcısından sadece 20 bini 'yeşil tweet' paylaşıyor.

 

Monitera, NTV Yeşil Ekran ile birlikte 1 ay boyunca Twitter’da çevre ile ilgili paylaşımları inceledi.

 

29 bin Türkçe iletinin incelenmesinin ardından ‘Twitter’da Çevre Duyarlılığı Raporu’ hazırlandı.

 

Rapora göre; Türkiye'de 7 milyon tekil Twitter kullanıcısı bulunuyor ancak bunlardan sadece 20 bini çevre duyarlılığı ile ilgili paylaşım yapıyor. Gün içine paylaşılan 1.7 milyon tweet arasından ise sadece 960 tweet çevre sorunlarını ele alıyor.

 

Twitter'da çevre ile ilgili en çok konuşulan konu yüzde 35'lik oranla nükleer santraller. Özellikle "Akkuyu'da Nükleer Santrale Hayır!" içerikli paylaşımlar çok fazla yer alıyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk görüntülerinin medyada yayınlanması ile ilgili haberlerin çok fazla kullanıcı tarafından paylaşıldığı ve bu habere yorum yapıldığı görülüyor.

 

Çevre ile ilgili konuşmaları yüzde 22 ile GDO konusu izlemekte. Greenpeace'in "Yemezler" kampanyası Twitter üzerinde çok fazla konuşuldu. "Markanıza GDO bulaştırmayın" başlığı ile GDO ithalatının serbestleşmesini isteyen gıda firmalarına karşı başlattığı kampanya sosyal medyada ses getirdi.

 

Kentsel dönüşüm konusu ise, Mayıs ayında yürürlüğe girerek yasalaşan kanun tasarısı ile birlikte geçtiğimiz ay da fazlaca konuşularak yüzde 20'lik bir oranla 3. sırada yer aldı. Özellikle bu tasarının yasalaşmasının ardından kentsel dönüşümle ilgili halkın sorularına yanıt verebilmek için açılan "Alo Kentsel Dönüşüm Hattı" ile ilgili pek çoğu ironik ve esprili paylaşımın Twitter’da fazlaca yer aldığı görülmekte.

 

Türkiye ve dünya üzerindeki çeşitli bölgelerden gelen orman yangını haberleri ile aşırı sıcakların etkisiyle küresel ısınma içerikli paylaşımlar da Twitter üzerinde konuşulan diğer konular oldu. Özellikle "küresel ısınma" teriminin artık dilimize iyice yerleştiğini ve her türlü hava muhalefetinin küresel ısınmaya bağlandığını da Twitter’da görmek mümkün.

 

Sosyal medya kullanımının hızla yaygınlaştığı Türkiye'de, günlük paylaşımların içinde "çevre’" sadece yüzde 0.05 oranla Twitter akışının içinde hızla kaybolup gidiyor.  (NTVMSNBC)