Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Kazdağları’nın kazılmasına tepki göstererek. “Oranın adını ‘Kaz’ koymuşlar. Kazmak için değil, kazlar gelsin diye koymuşlar” dedi

 

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, bugün dünyada korunabilen alan miktarının yüzde 12,8 olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 3,9′da kaldığını belirterek, “Kaz dağlarını kazıyorsun. Niye kazıyorsun kardeşim? Oranın ismini ‘Kaz’ koymuşlar, kazmak için değil, kazlar gezsin diye koymuşlar. Ama biz kazmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Ulusoy, Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği işbirliğiyle Uludağ’daki Grand Yazıcı Otel’de düzenlediği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin kapsamındaki “Turizmde Yeni Dönem” başlıklı oturumda, dünya değişirken Türkiye’nin de geliştiğini söyledi.

 

Turizm sektörünün cari açığı kapatmada son derece başarılı bir sektör olduğunu ifade eden Ulusoy, ihracatçıların 100 dolarlık bir ihracatın yüzde 60-70′ini ithalat ile yaptıklarını, turizm sektörünün ise uçak benzini dışında, tüm giderlerini kendi ülkesinden karşıladığını vurguladı. Ulusoy, turizm sektörünün 50 milyar doları aşan bir yatırımı başardığını kaydederek, Türkiye’nin geleceğinde turizm sektörünün çok önemli olduğuna dikkati çekti.

 

19. yüzyılın sanayi, 20. yüzyılın insan, 21. yüzyılın ise çevre odaklı olduğunu ifade eden Ulusoy, ”Doğa yoksa, siz tabiatı korumuyorsanız, o zaman üründen bahsetmek mümkün değil. Bugün dünyada korunabilen alan miktarı yüzde 12,8′dir, Türkiye’de ise maalesef yüzde 3,9′dur. Tabiat ile ne kadar oynarsan tabiat senden o kadar intikamını alıyor” dedi.

 

Ulusoy, Karaburun’daki vatandaşları ve yerel yöneticileri balık çiftliklerine ”hayır” dediği için kutladığını dile getirerek, ‘’50 milyona koşuyorsak (turist sayısı), 31 milyon 400 bin bu sene, 24-25 milyar dolar döviz elde etmişiz. TÜİK’in hesaplamalarını da doğru bulmuyorum. Türkiye 50 milyon hedefini ortaya koymuş ki 50 milyon abartılı bir rakam değil” diye konuştu.

 

Ulusoy, çevre konusunda belediyelere de önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: ”Bakın buradan belediyelere sesleniyorum; artık aklınıza geldiği zaman ruhsat vermeyin kardeşim. Rant peşinde koşacaksınız, para alacaksınız diye, yeter, bu ülkenin değerlerini doğasını tahrip ettirmeyin. Soruyorum Türkiye’de kaç tane mimar var? bilen var mı? bilemezsiniz tabı. 70 milyon mimar var. Herkes mimar. Böyle bir şey var mı?” (f5haber.com)