Yılan, kertenkele, kaplumbağa, semender ve kurbağadan oluşan sürüngen türlerinin 41'i yok olma tehlikesi yaşıyor...

Türkiye'nin kurbağa ve sürüngen çeşitliliğinin tespit ve korunmasına yönelik çalışmalar yürüten Türkiye Kurbağa ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu'na (TürkHerptil) göre yılan, kertenkele, kaplumbağa, semender ve kurbağadan oluşan sürüngen türlerimizden 41'i yok olma tehlikesi yaşıyor.

Türkiye'de yılan, kertenkele, kaplumbağa gibi sürüngenler ile kurbağaların tanıtımı ve korunmasına yönelik çalışmalar yapan TürkHerptil; 10 semender, 5 kurbağa, 5 kaplumbağa, 11 kertenkele ve 10 yılan türünün nesillerinin yok olma tehdidi altında olduğunu belirledi.

TürkHerptil'in kurucusu ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen, Türkiye'nin amfibi (kurbağa) ve reptil (sürüngen) türleri bakımından çok önemli bir 'zoocoğrafik' konumda olduğuna dikkati çekti.

EMSALİ OLMAYAN ZENGİN BİYO ÇEŞİTLİLİK

Prof. Dr. Bayram Göçmen, Trakya'dan Avrupalı, Kafkaslar ve Doğu Anadolu'dan Asyalı, Suriye ve Irak'tan Afrikalı kurbağa ve sürüngen türlerinin adeta harmanlandığı emsali olmayan bir kara parçası ve 165 tür ile zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Göçmen, "Endemik kurbağa ve sürüngen türü toplam sayısı 35. Ülkemizde 3'ü endemik 17 kuyruksuz kurbağa, çoğu endemik 17 kuyruklu kurbağa, bazıları yine endemik toplam 65 kertenkele, bir kısmı endemik 55 yılan türü ve biri istilacı toplam 11 kaplumbağa türü yaşamaktadır" dedi.

SÜRÜNGENLERİ YOK EDEN NEDENLER

Ülke genelindeki türlerin 41'inin yok olma tehlikesi ve yoğun bir tehdit altında olduğuna işaret eden Prof. Dr. Göçmen, nedenlerini şöyle anlattı:

"Kirlilik, aşırı avlanma/toplama, habitat kaybı ve yerel olmayan türler, kitle halinde ölümlere sebep olan hastalıklar, cehalet, ön yargılı yaklaşımlar, plansız yapılaşma ve daha pek çok etken son yıllarda küresel düzeyde biyoçeşitliliğin azalmasında etken olmaktadır. Bu etkenler ülkemiz için de maalesef türlerini tehdit eder düzeye ulaşmıştır." (Objektif haber)