Türkiye'ye Rusya tarafından nükleer santral yapılması konusunda süreç hızla ilerlerken, önemli bir anket sonucu Rusya'nın Sesi Radyosu tarafından haber konusu edildi: "Kamuoyu yoklamalarına göre Türkiyelilerin % 64’ü Türkiye topraklarında nükleer santralin kurulmasına karşı çıkıyor. “Nükleer santralin şehrinizde kurulmasına razı olur muydunuz” sorusuna ise kamuoyu yoklamasına katılanların % 86,4’ü hayır diye cevap verdi."

 

Medyada yer alan çeşitli haberlere göre de birçok Türkiyeli çevreci ve bilim insanının ülkede nükleer santrallerin kurulmasından duyduğu endişeler gittikçe artıyor. Ancak Türkiye hükümeti Mersin yakınlarındaki Akkuyu’da nükleer santral kurmaya kararlı.

 

Bununla birlikte uzmanlara göre Rusya tarafının projeden vazgeçmesi olası görünmüyor. Çünkü Rusya projeye çok para yatırmış durumda, birinci reaktörün faaliyete geçirilmesi için 2018 yılına plan yapılıyor.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yakın aylarda Türkiye’ye gelecek. Bu ziyaret kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akkuyu’nun kaderinin görüşülmesi de planlanıyor. (Rusya'nın Sesi)