Türkiye biyolojik zenginliğini korumada son 10 yılda gerileyerek 180 ülke arasında 177’nci sırada yer bulabildi. Bu sıralamaya göre sadece 3 ülkeden daha iyi durumda.

Doğruluk Payı, Türkiye’nin genel çevre konusundaki performansını, Yale Üniversitesi’nin girişimiyle başlatılan ‘Çevre Performansı Endeksi’ni kullanarak değerlendirdi. Buna göre genel performans değerlendirmesinde Türkiye’nin puanı 100 üzerinden 67,6.  Türkiye bu puanla 180 ülke arasında 99. sırada yer alıyor. Bu Türkiye’nin durumunun pek de iç açıcı olmadığı anlamına geliyor.

Sağlıklı bir ekosistemin en önemli göstergesi kabul edilebilecek biyolojik zenginlik konusunda ise Türkiye’nin son 10 yılda düşüş yaşadığı anlatılan analizde, “Türkiye deniz ve kara koruma alanlarını, sınırları içindeki endemik ve endemik olmayan canlı türlerini korumak konusunda kötü bir performans sergileyerek 180 ülke arasında ancak 177. sırada yer alabildi” dendi.

ARTVİN’DEKİ OLASI TAHRİBAT DURUMU KÖTÜLEŞTİREBİLİR

2006-2016 yılları arasında Türkiye hava kalitesi, atık su arıtım kapasitesi ve balık rezervleri alanlarında ise iyileşme sergilemiş.

“Eşsiz tabiatının ev sahipliği yaptığı canlı türleri düşünüldüğünde, Artvin’in madencilik nedeniyle maruz kalacağı çevresel tahribat Türkiye’nin hâlihazırda son derece kötü olan biyolojik çeşitlilik performansını daha da dibe çekecek” yorumunu yapan Doğruluk Payı, projeler uygulamaya konurken yerel sosyoekonomik koşulları dikkate alan bilimsel çalışmalar ve çevre haklarını gözeten hukuki kararların da yol gösterici olması gerektiğini belirtti.

Yale ülkelerin performanslarını 15 yıldır belirlediği iki öncelikli alanda, insan sağlığının ve ekosistemlerin korunması alanlarında inceleyip raporlar yayınlıyor.

EPI performans değerlendirmesinde insan sağlığı, hava kalitesi, içme suyu ve sanitasyon, su kaynaklarının korunması, tarım, ormancılık, balıkçılık, biyoçeşitlilik, iklim ve enerji olmak üzere dokuz başlık bulunuyor. Verilerin tümünün kamuya açık ve paylaşılabilir olmasına özen gösteriliyor.

(Kaynak: DİKEN)