İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, son yağışların yarı tropik veya yarı kurak iklim özelliklerini taşıyan yağışlar olduğuna dikkati çekerek, eskiden Akdeniz iklimi etkisi altında bulunan Türkiye’nin yer aldığı bölgenin, küresel ısınma sonucu iklim değişikliği meydana geldiğini belirtti.

Bu durumun belirtilerinin aşırı yağışlar, yaz aylarında yağışlar, seller, hortumlar ve fırtınalar olduğunu vurgulayan Şen, şu bilgileri verdi:

YAĞIŞLARLA KURAKLIK KARDEŞ

"Yağışlar şehir üzerinde olduğu zaman ‘şehir seli’ denilen sel baskınlarına, su birikintilerine meydana getiriyor. Çünkü yeşil alanlar çok azaldığı için büyük şehirlerde genellikle su toprağa geçemiyor, yüzeysel akışlarla bir yerlerde birikiyorlar. İşte Üsküdar’da veya Ankara ’da olduğu gibi. Yaz aylarında bu tür yağışlar ileriki senelerde de olacak."

"Yağışların miktarı fazla olmasına karşın, bunların içme suyu barajlarına faydası yok. Çünkü yüzeysel akışlarla akıp gidiyor. O nedenle bu tür yağışlarla kuraklık birbirinin kardeşi derler. Bu yağışlar genellikle yaz aylarında olur."

EL NİNO BAŞLADI, SENEYE DE KURAKLIK VAR

"Türkiye yarı tropik iklime doğru kaymaya başladı. Onun da belirtilerini görüyoruz artık. Hortumlar başladı, yağışların şiddeti arttı, fırtınalar var, kuraklık var. Bu yıl dünyada ‘El Nino’ denilen bir meteorolojik olay başladı. Bu olayın görüldüğü dönemlerde dünyada sıcak hava dalgası ve kuraklık hüküm sürüyor. Bundan dolayı önümüzdeki sene de Türkiye’de kuraklığın devam edeceğini ve sıcaklıkların normal değerlerin üzerinde seyredeceğini tahmin ediyoruz." (Radikal)