ÇAYKARA - Derebaşı mevkiinde HES şantiyesi yapımı için iş makinelerinin çalışmaya başlaması üzerine yaşanan ve 2’si asker 7 kişinin hafif yaralanması ile sonuçlanan olaylar sonrasında gözaltına alınan İsmet Sarı, Şerif Sivas, Murat Sarı, Güngör Özkul, Sezgin Bayram ve Sultan Sargın, Jandarmadaki sorgularının ardından sabah saatlerinde Çaykara Adliyesi’ne sevk edildi. Zanlıların savcılığa çıkarılması sırasında Adliyenin bulunduğu Çaykara Hükümet Konağı çevresinde, jandarma ve çevik kuvvet ekipleri yoğun güvenlik önlemi aldı. Adliye binasının kapısında 10 polis adeta etten duvar ördü, görevliler dışında hiç kimsenin içeriye girmesine izin verilmedi.

HES protestosuna katılan köylülerin adliye önüne gelerek protesto gösterisi yapacakları ihbarı üzerine Trabzon’dan da çok sayıda Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele ekibi ilçede görevlendirildi. Sabah saatlerinde savcılığa çıkarılan 6 kişinin ilk sorgularında, "Köyümüze yapılacak HES’in doğaya vereceği zararı önlemek için böyle bir girişimde bulunduk" dediği öğrenildi. Zanlıların mahkeme aşamasında avukat talebinde bulunduğu, bu nedenle duruşmanın akşam saatlerine kadar devam edeceği öğrenildi.

SOLAKLI VADİSİ’NDEKİ TEPKİDEN SONRA FİRMA GERİ ADIM ATTI

Bu arada santralin yapımını üstlenen firma, dün yaşanan olayların ardından iş makinelerini geri çekti. Gelişmeyi olumlu olarak değerlendiren Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan da, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şan, Karaçam Beldesi Solaklı deresi üzerinde yapımı planlanan 11 megavat kurulu gücündeki Derebaşı Hidroelektrik Santrali projesi için yöre halkının Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu aracılığıyla yürütmenin durdurulması talebi ile Trabzon İdare Mahkemesi’ne dava açtığını hatırlattı. Mahkemenin bilirkişi incelemesinin ardından karar açıklayacağını ifade eden Ömer Şan, yeni olaylara sebebiyet vermemek için firmanın geri adım atmasının olumlu olduğunu belirtti. Şan, şöyle konuştu:

"Solaklı Vadisi’nde dün yaşanan olaylar üzüntü vericidir. Mahkeme süreci devam ederken enerji şirketinin adeta yangından mal kaçırır gibi gece yarısı iş makinelerini vadiye götürmesi tansiyonu yükseltti. Firmaların bu tür aymazlıklarını daha önce de birçok vadide gördük. Ancak yöre halkı vadilerine sahip çıkmaya devam ediyor ve edecektir. Buradan yerel yöneticilere, mülki amirlere, bakanlık yetkililerine ve hükümete sesleniyoruz; Vadilerde yıkıma yol açan HES projeleri biran önce durdurulmalıdır. Bu projeler, akıl ve mantık süzgeci ile, bilimsel raporlar ve mahkeme kararları değerlendirilerek ele alınmalıdır. Aksi halde tüm projeler yargıdan dönecektir. Yöre halkı da bunlara izin vermeyecektir. Enerji şirketleri, görevi halkın huzur ve güvenliğini sağlamak olan kolluk kuvvetleri ile yöre halkını karşı karşıya getirmektedir. Buna bir son verilmelidir."

KİP: SOLAKLI HALKININ DİRENCİ HEPİMİZİN DİRENCİDİR

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) temsilcilerinden İsmail Akyıldız ise yaptığı yazılı açıklamada, Solaklı Vadisi halkının yanında olduklarını belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"2 ay önce yaşam yolculuğumuzda bizleri misafir eden Solaklı Karaçam köylüleri, jandarmanın korumasında gelen HES şirketinin iş makinelerini bölgeye sokmamak için jandarma ile karşı karşıya gelmiş ve yaşanan arbede sonrası arkadaşlarımız gözaltına alınmıştır. Yaşam alanlarımızı savunmak bizlerin en doğal hakkıdır. Önümüzdeki sürecin bizleri şirketlere ve onların sözcüsü, koruyucusu kolluk kuvvetleri ile karşı karşıya getireceği açıktır."

2’Sİ ASKER 7 KİŞİ YARALANDI, 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olaylar dün, yapımcı firmanın Derebaşı mevkiine gece gizlice iş makineli getirdiğinin duyulması üzerine başladı. Tepki gösteren çevre sakinleri, şantiyenin kurulacağı alan giderken jandarma ekiplerinin kurduğu barikatla karşılaşınca önce taraflar arasında tartışma çıktı. Tartışma büyüdü ve barikatı geçerek şantiye sahasına yürümek isteyen köylüler ile jandarma güçleri ve santralin yapımına destek veren bazı köy sakinleri arasında arbedeye dönüştü. Olaylar sırasında 2’si asker 7 kişi hafif yaralandı. Olayın ardından da 6 kişi gözaltına alındı.