Ömer Erbil / Radikal

Merter’den başlayıp sahile kadar Çırpıcı Deresi etrafında Veliefendi Hipodromu’yla birlikte yaklaşık 110 hektarlık bir alanın kent parkı yapılacak olması İstanbulluları sevindirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da ’olumlu tepkiler’ aldıklarını belirterek, bölgede forumlar düzenleyerek halkın düşüncelerini soracaklarını söyledi.

Radikal’in dün ‘Örnek Adım’ başlığıyla manşete taşıdığı haberinde Bakırköy – Zeytinburnu ilçe sınırlarının kesiştiği Veliefendi ile E-5 arasında kalan yaklaşık 50 hektarlık alanın park yapılacağı duyuruldu. Ancak haberimizde ‘Central Park’ ile yapılan karşılaştırma sırasında hektar hesaplamalarında yaptığımız hata için özür diliyoruz. Central Park, 341 hektar büyüklüğünde iken yapılması planlanan park 50 hektar büyüklüğünde olacak. Veliefendi Hipodromn’un kültür varlığı olarak tescillenerek buranın da yeşil alan olarak parka dahil edileceği düşünüldüğünde yaklaşık 110 hektarlık bir yeşil alan ortaya çıkmış olacak.

Birkaç ay içinde istimlak ve kamulaştırma çalışmalarının neticeleneceğini belirten Başkan Topbaş’a yeni proje için mimarlardan da destek var. Projenin raylı sistem, karayolu gibi ulaşım kolaylığı olan bir noktada olması, denizyolu alternatifinin bulunması parkın yapılacağı alanı daha da cazip hale getiriyor. Yapılacak parkın orman vasıflı, şehrin nefes almasına destek olacak bir yapıda olması gerektiği yönünde baskın görüşler var. Özellikle de parkın projelendirme aşamasının mutlaka yarışmayla düzenlenmesi hemen herkesin ortak görüşü olarak karşımıza çıkıyor.

Başkan Topbaş’ın düşüncesi de bu konuyla ilgili yarışma açmak. Radikal’de yayımlanan haberin tepkilerinden memnun olduklarını belirten Topbaş şunları söyledi:

ERDOĞAN DA DESTEKLİYOR

“Örnek olan bu çalışmada Başbakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanı’mızın büyük desteği oldu. Kendilerine İstanbul halkı adına teşekkür ediyorum. Şimdi bu bölgede bir çalışma yapıp orada yaşayanlara da soralım istiyoruz. Forumlar düzenleyip nasıl bir park görmek istediklerini karşılıklı konuşarak bulmaya çalışacağız. Ayrıca park projesini de uluslararası bir proje yarışması düzenleyerek en doğruyu, İstanbul’a en yakışanını ve halkımızın görmek istediği şekilde bir parkı oluşturmayı düşünüyoruz. Kamulaştırma, takas modeli için arkadaşlarımız çalışıyor. Yeni park modeli herkesi çok memnun etti.‘’

MİMARLAR NE DİYOR ?

Mimarlar da bu tip projeleri hayata geçirecek özel ya da resmi kurumlar yerine özel misyonu olan kurumlar oluşturma gerekliliğine vurgu yapıyor.

TOPLUMUN KATILIMI ÖNEMLİ

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu: İktidar Gezi Parkı gibi bir süreç yaşanmamış gibi hareket ediyor. Veliefendi Hipodromu’nun korunması gerekirken, yok etmeyi amaçlayan projeyi hayata geçirmeye çalışıyorlar. İstanbul’da park ve yeşil alanlar yetersiz. Yeni parklara alanlara ihtiyaç var. Ama bunlar yapılırken toplum katılımı önemli. Mimarlık ve şehircilik ilkeleri doğrultusunda hareket edilmeli. Nerede nasıl yapılacağı toplum katılımıyla olmalı. “

SON DERECE YERİNDE KARAR

Mimar Korhan Gümüş: Merkezi otorite bütün kamu alanlarını özelleştiriyor. Bu kararı son derece yerinde buluyorum. Mutlaka mimari bir yarışma yapılmalı, içerisine konser alanı mı, yüzme havuzu mu yapılacağına karar verilmelidir. Veliefendi Hipodromu zamanla işlevini yitirmez. Restorasyonla spor iç içe gidebilir. Özel sektör mantığıyla olmuyor Resmi sektörle de olmuyor. Daha özel misyon odaklı örgüte ihtiyaç var.”