Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral için alınacak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu öncesinde bölgede 350 binden fazla ağacın kesildiği ortaya çıktı.

Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’ın haberine göre Türkiye’de yapılması planlanan ikinci nükleer santral için Sinop’un İnceburun yarımadasında binlerce ağaç kesildi. Yöre halkı, bölgenin nükleer santral için ‘temizlendiğini’ anlatırken nükleer karşıtı platform üyeleri geçen yıl 225 bin, bu yıl da 130 bin ağacın kesildiği bölgede nükleere izin vermeyeceklerini yineledi.

SNKPDER (Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği) Sekreteri Zeki Karataş, bölgede 70’li yıllardan bu yana ‘gençleştirme’ için belli bir miktarda ağaç kesildiğini belirterek şöyle dedi:

“Ancak son iki yılda ‘gençleştirme’ adı altında pek de masum olmayan kesimler yaşanıyor. Örneğin gençleştirme kesimleri için belli aralık ve yaştaki ağaçlar kesilmesi gerekirken iki yıldır tıraşlama yöntemiyle ne var ne yok, kökünden kesiliyor ağaçlar.”

Bu kesimlerin ÇED raporu için yapıldığını ileri süren Karataş şöyle devam etti: “Eğer olur da nükleer sahası olarak ilan edebilirlerse ÇED raporlarında o bölgeyi temiz göstermek gibi bir dertleri var.”