İstanbul Silivri’de yapılması planlanan termik santrale karşı kampanya başlatıldı.

Silivri Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda bilgilendirme toplantısı düzenlenirken, imza toplanmaya da başlandı. Yapılan bilgilendirme toplantısına Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Çerkezköy Belediye Başkanı Vakap Akay’ın yanı sıra siyasi parti başkanları, mahalle muhtarları, STK üyeleri, çevre dernek ve odaları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

‘BURADA KÖMÜR YOK’

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yenilenebilir enerjinin hayata geçirebileceği, kömür havzası da olmayan bir bölgede termik santral yapılacak olmasının doğru olmadığını savundu. Işıklar, “Bu bölgeye termik santral yapılmasının bir yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu yanlıştan bir önce dönülmesi için bakanlıklarımızın ve Başbakanımızın da bu konuyu bir kez daha değerlendirmesini istiyoruz” diye konuştu. Işıklar, halkın karşı geldiği termik santral için Silivri’de ölüm bacalarının inşa edilmesine karşı olduklarını ve ilçede yenilenebilir enerjinin çok rahatlıkla yapılabileceğini belirtti.

‘TOPRAK ZENGİNLİĞİMİZİ KORUYUP, GELİŞTİRME ÇABASI İÇİNDEYİZ’

Işıklar şöyle devam etti; “Dünya Kömürlü Termik Santralleri ve Nükleer Santralleri iptal etme kararı alırken; bölgemizde 585 hektarlık alanda – ki bu 5 milyon 580 bin metrekare birinci derece tarım ve ormanlık alanı kapsayacak- ve linyit kömürü ile çalıştırılması planlanan bir termik santral hazırlıklarına başlanmıştır. Birinci derece tarım alanı olan topraklarımızın, ‘Tarım SİT Alanı’ ilan edilerek korunması için çaba gösterirken, termik santral için seçilmiş olması bölgemizde üzüntüyle karşılanmıştır. İstanbul’un anayasası olan 1/100.000’lik planda, ilçemiz mevcut doğal koşulları korunan, Eğitim, Bilişim ve İleri Teknoloji Alanları, Fuar Alanı, Tarım Teknolojileri Alanı, Raylı Sistemleri, Limanlarıyla geleceğe bilişim ve teknoloji kenti olmaya aday bir planla donatılmıştır. 

Trakya topraklarımızın her karışı verimli tarım arazisi, İstanbul’da kent ve kent çevresi tarım yapabilecek tek bölge de ilçemizdir. 7 senedir, tarım bölgesi olarak 430 km2 toprak zenginliğimizi koruyup, geliştirme çabası içindeyiz. Yenilenebilir enerjinin hayata geçirilebileceği, üstelik kömür havzası da olmayan bir bölgede termik santral yapılacak olması doğru değildir. Sürdürülebilir bir kalkınmanın temeli olabilecek bu toprakların korunması, hepimizin vicdani borcudur. Tüm Trakya halkının, çevreye duyarlı tüm yurttaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının, odaların ve basın mensuplarının bu konuyla ilgili desteğini bekliyoruz."