Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Şeytan Sofrası mevkiinde 'Cennet Koyu' diye anılan bölgede birkaç gün önce çıkan yangının sabotaj olduğu ihtimali üzerinde durulurken çevreci isimlerin ve sivil toplum örgütlerinin de bölgenin yeniden ağaçlandırılmasına yönelik çağrıları artarak sürüyor.  

Şeytan Sofrası mevkiinde sembolik fideleri toprağa dikerek ranta açılmasına izin verilmeyeceği mesajı veren CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, “Bölgedeki yanan alanlara gittik, gerçekten içler acısı bir durumla karşılaştık. İlk başta 10 hektar dediler, 15 hektara çıkardılar dün öğrendik ki 20 hektarın üzerinde alan yanmış” açıklamasını yaptı.

Hükümetten ağaçlandırma sözü verildiğini söyleyen CHP’li Akın, buradaki asıl problemin Tabiat Parkı olmasına rağmen yönetmeliğin uygulanmaması olduğunu ifade etti.

“Tabiat Parkı ancak Tabiat Parkı yönetmeliği uygulanmıyor, başıboş bırakıyor” diyen Akın, bölgenin muhteşem olduğunu belirterek, “Koruma yok, çevirme alanı yok, koruması Allah’a bırakılmış durumda oysa yönetmelik kontrolü getiriyor, koruma altına alıyor, Allaha emanet bırakmamak diyor ve tedbiri al diyor” dedi.

Yöre halkının "Cennet Koyu" dediği Şeytan Sofrası mevkiinde orman alanının yanmasıyla ilgili TBMM’ye araştırma önergesi ve kanun teklifi veren ve ilk sembol fideyi çevrecilerle diken CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın T24’ten Hülya Karabağlı'ya yaptığı değerlendirmeleri şöyle:

“20 HEKTARIN ÜZERİNDE ALAN YANMIŞ"

Bölgedeki yanan alanlara gittik, gerçekten içler acısı bir durumla karşılaştık. İlk başta 10 hektar dediler, 15 hektara çıkardılar dün öğrendik ki 20 hektarın üzerinde alan yanmış. Bu şeytan sofrası mevkiinde meydana gelen yangında içinde bir şeytanlık var dedim. Burası çok güzel koy da bir tabiat parkı.

“TABİAT PARKI YÖNETMELİĞİ UYGULANMIYOR" 

En büyük problem şu, birisi yaptı böyle bir şey diyemeyiz ama istemez akla böyle şeyler geliyor, 15 senedir ranta teslim edilmek istenen her alanda yerler var.  Burada hükümet burayı ağaçlandıracağız dedi, ben de o zaman hükümetin görevi bu dedim. Asıl problem şurada burası Tabiat Parkı ancak Tabiat Parkı yönetmeliği uygulanmıyor.

Başıboş bırakıyor. Muhteşem bir bölge burası ama koruma yok, çevirme alanı yok, koruması Allaha bırakılmış durumda. Tabiat Parkı yönetmeliği kontrol getiriyor, koruma altına alıyor, Allaha emanet bırakmamak demek tedbiri almak demek. Ama maalesef başıboş bir durum söz konucu böyle olunca rant gözlü insanların gözünü dikmesine neden oluyor. Açıklarını bularak bunu değerlendirmeye çalışıyorlar.

“HÜKÜMETTEN SÖZÜ ALDIK, BİR ÇİVİ ÇAKMALARINA İZİN VERMEYİZ" 

Asla ve asla oraya bir şey yapılmayacağının sözünü aldık. Oraya bir çivi çakmalarına izin vermeyeceğimizi söyledik ve bunun sözünü aldık. Ben orada buna inanmak istiyorum dedim  Hükümetin bu konuyla ilgilenen bütün birimlerine buna sahip çıkacağına inanmak istiyorum.  Eğer aksine bir tepki gösterirlerse palavra olsun diye demiyorum bir çivi çaktırmayız.

“ORMAN YANGINLARINI ÖNLEYECEK KANUN TEKLİFİ"

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın kundaklama nedeniyle orman yangınlarının önüne geçmek için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.  Teklif  yanan ormanlık alanlarının  imara açılmasına izin vermiyor.  Akın, daha önce de Şeytan Sofrası yangınıyla ilgili  araştırma önergesi  vermişti.