Büyüklü halkının 2011 yılından bu yana sürdürdüğü kararlı mücadele, hukuk zaferi ile sonuçlandı. Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin Büyüklü'deki taş ocağı ÇED Raporu'nun iptal Kararı, Danıştay 14. Dairesi'nin kararı ile de onaylandı.

Samsun'un Tekkeköy Büyüklü Mahallesi'nin içinden geçen üç dere ve el değmemiş doğa harikası şelalelerin bulunduğu 151 bin 700 metre karelik ormanlık alanda taş ocağı için ruhsat verilmişti. Ormanın talan edilmesine ve şelalelerin yok edilmesine karşı Büyüklü halkı büyük bir direnişle hukuk mücadelesi başlatmıştı. 2011 yılında Samsun 1. İdare Mahkemesi'ne açılan davada, 25 yıllığına ruhsat verilen taş ocağı yapılacak ormanlık alanın içinde 3 tane su kaynağı, bir şelale ve mera bulunduğu, ormanın, doğanın, doğal çevre ve su kaynaklarının, yaşam alanlarının yok olacağı gerekçesi ile ÇED raporunun iptali istenmişti.

Büyüklü'nün 2 mahallesinin sınırında ve evlerin çok yakınında olan, Papazın Deresi ve Şelalesi, Damındüzü Deresi'nin de içinde bulunduğu 15.17 hektarlık Uçurumbaşı Ormanında faaliyet gösterecek olan taş ocağının ÇED Raporu da Samsun 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, davalı taraf kararı Danıştay'da temyiz etmişti. Dosyayı inceleyen Danıştay 14. Dairesi, Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin iptal kararını onayladı. Bu onayın ardından Büyüklü Ormanları ve şelaleler kurtuldu.

AVUKAT İSMAİL ONUR: HUKUK KAZANDI

Evrensel’deki habere göre, konu hakkında bilgi veren Avukat İsmail Onur, "Büyüklü Mahallesi'ne yapılacak olan taş ocağında yapılacak olan çalışmaların durdurulması için İdare Mahkemesi'ne açtığımız yürütmeyi durdurma ve iptal davası lehimize sonuçlandı. 15 yıldır gündemde olan ve ruhsat verilen taş ocağının ÇED Raporu Samsun 1. İdare mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak Davalı Taraf temyiz etti ve dosya Danıştay'a gönderildi. Geçtiğimiz günlerde Danıştay'dan da iptal kararına onay geldi. Böylece Tekkeköy Büyüklü'deki taş ocağı ÇED raporu iptal edilmiş oldu. Orman, Su kaynakları, doğa ve yaşam alanları kurtuldu. Büyüklü halkı hukuken de zafer kazandı." dedi.