'Yeşil Yol' projesi kapsamında yapımı protestolara neden olan Samistal-Kavrun Yaylası arasındaki 9 kilometrelik yolun yapımına 42 gün sonra yeniden başlandı. İş makinelerinin yeniden faaliyete başladığını haber alan eylemciler yaylaya koştu.

Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını, yaklaşık 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlayacak "Yeşil Yol Projesi" kapsamında 42 gündür ara verilen geçişin yapımına yeniden başladı.

Yeşil Yol Projesi kapsamında Samistal-Kavrun Yaylası arasındaki 9 kilometrelik yolun yapımı Karadeniz İnisiyatifi'nin başlattığı eylemin ardından bir süre önce durdurulmuştu. 42 gün ara verilen çalışmalara bugün yeniden başlandı. Yolda çalışmanın başladığını haber alan inisiyatif üyeleri, yaklaşık 4 saatlik yolculuğun ardından yaylaya ulaştı.

İnisiyatif üyeleri, çalışmaların izinsiz olduğunu ifade ederek durdurulmasını istedi. Bu arada, yaklaşık 100 jandarmanın yaylada güvenlik önlemi aldığı görüldü.

JANDARMA İLE İNİSİYATİF ÜYELERİ ARASINDA TARTIŞMA

İnisiyatif üyelerinin avukatı İbrahim Demirci, izinsiz olduğunu ifade ederek çalışmanın durdurulmasını istedi. Jandarma yetkilileri, çalışmanın devam edeceğini, dolayısıyla alandan uzaklaşmaları gerektiğini bildirdi. Bu sırada, iş makinesinin önüne geçmeye çalışan vatandaşlarla jandarma arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Demirci, grup adına yaptığı açıklamada, yolun mera ve milli park alanında yapıldığını ve yasal olmadığını savundu.

Yetkililerin usulsuz çalışma yaptığını, bunun üzerine dava açtıklarını belirten Demirci, "Yöre insanını kandırıyorlar. Pansiyonculuk yapılacağı şeklinde yalanlar söyleniyor. Yöre insanının hiçbir kazanımı olmayacak. Hazırlanan planlarda yayla pansiyonculuğu yok. Otel zincirleri oluşturulacak" dedi.

bianet’e konuşan Fırtına İnisiyatifi’nden Özay Erol, mahkeme süreci devam ederken hukuksuz bir şekilde kaçak yol yapılmaya çalışıldığını söyledi:

“Dün gece 2 gibi Çamlıhemşin’den 15 jandarma aracı yola çıktı. Gece 4’te Samistal’e vardılar. Nöbet tutanlar 50 jandarma eşliğinde dozerlerin çalışarak yol yapımına başladığını aktardı."

"Kimse dozerin yanına yaklaştırılmadı. Şu anda 30-35 kişi orada. Ancak müdahale edilemiyor. Mahkeme süreci devam ederken hukuksuz, kaçak yol yapımı var. Gecenin bir saatinde jandarma zoruyla yol yapıyorlar. Oysa, mahkeme kararını bekliyorduk. Belediye başkanı ve kaymakam karar çıkana kadar çalışma olmayacağını söylemişti."

"Fakat iki gün önce dozerler yaylaya çıktı. Biz dozerlere engel oldu, dozerler aşağıya inince biz de indik. Ancak geceyarısı böyle bir operasyonla yeniden yayladalar. Direnişteki Süreyya Erol, fenalaştığı için ambulansla hastaneye kaldırıldı.”

“GİTTİGUNUZ YOL YOL DEGULDUR”

İstanbul 'da da Galatasaray Meydanı'nda toplanan "Fırtına İnisiyatifi" üyeleri, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Samistal Yaylası'nda yapılan ve "Yeşil Yol" olarak adlandırılan yol için jandarma eşliğinde yapılan çalışmaları protesto etti.

Üzerinde "Gittigunuz yol yol deguldur uşaklar, yol yeşiliken geriya donun" ve "Yeşili doğa yapar, dozer değil" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 50 kişilik grup, "Dur de dur de, Yeşil Yol'a dur de" , "Susma sustukça dünya beton olacak", "Her yer Samistal, her yer direniş", "Diren Samistal, İstanbul seninle" sloganları attı.

Grup daha sonra basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Fırtına İnisiyatifi üyesi Gökçe Yılmaz, "Dün geceyarısı Samistal Yaylası'na çıkan kalabalık bir jandarma ekibi tarafından korumaya alınan dozer, Yeşil Yol dedikleri talan yolu için yeniden çalışmaya başladı. Hiçbir izin belgesi olmadan çalışmaya başlayan dozer 300 metre kadar daha ilerledi. Ülke olarak barışa hasret kaldığımız bugünlerde, yaylalarımıza ve yaşam hakkımıza yapılan bu saldırıya karşı; çevre ve ekoloji hareketlerine, milletvekillerine ve tüm duyarlı insanlara çağrımızdır: Yok edilen ülkenin en büyük doğal SİT alanıdır, en önemli milli park alanıdır, Fırtına Vadisi'ni besleyen kollardan başlayarak vadinin yok edilmesidir, yeni maden yataklarının habercisidir... Gelin, hukuksuz yollarına tanık olun, gelin sesimize ses katın" diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından alkış ve ıslıklarla eyleme son verdi. (Radikal, Bianet)