Sakarya'nın Sapanca ilçesinde faaliyetine 35 yıl önce ara verilen taş ocağının yeniden açılmasını istemeyen köylüler, köyde yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısını darağacı kurarak protesto etti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi için kullanılacak malzemeler için Sapanca'nın Yanık köyünde bir taş ocağının kurulmasına izin vermesinin ardından başlayan tepkiler sürüyor. Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü kenarında bulunan ve 35 yıl önce faaliyetleri durdurulan taş ocağının yeniden açılmasına karşı çıkan köylüler, protesto gösterisi düzenledi.

 

Köylüler ÇED toplantısı için gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, İl Müdürü Yardımcı Ali Demirel, TCDD ve taş ocağı işletmesinin yetkililerine tepki göstererek köyün girişine darağacı koydu. ÇED toplantısının yapılacağı köy kahvesi kapatıldı. Köylüler ile ÇED toplantısı için gelen yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, vatandaşları sakinleştirmeye çalıştı. Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Şehir Plancıları Odası da köylülere destek verdi.

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, amaçlarının vatandaşları proje hakkında bilinçlendirmek olduğunu söyledi. İMO Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, dünyanın önemli içme suyu kaynaklarından Sapanca Gölü'nün havzasında 500 dönümlük bir alanda taş ocağı açılmak istendiğini belirterek, "Yöre halkı ve duyarlı kesimler burada açılmamasını istiyor. Taş ocağına değil, taş ocağı yerine karşıyız. Köylüler ÇED toplantısının yapılmaması için mücadele içerisindeler. Biz de yöre halkının yapmış olduğu mücadeleye destek amacıyla buradayız. Taş ocağının açılmaması yöre halkının en tabii isteği ve doğrusu da budur. Taş ocaklarının doğayı tahrip etmeyecek başka yerlerde açılması daha uygun." dedi.

 

Gürpınar, ÇED toplantısı için gelen görevlilerin hal ve hareketleriyle vatandaşları tahrik ettiğini öne sürdü. Gerginlik nedeniyle ÇED toplantısını yapamayan yetkililer, tutanak tutarak köyden ayrıldı. Köylüler, yetkililerin köyden ayrılışı sırasında düdük ve korna çalarak protesto eylemi yaptı.