İstanbul Nükleer Karşıtı Platform, Hiroşima felaketinin yıl dönümü dolayısıyla yürüyüş yaptı. Eylemde, Mersin Akkuyu ve Sinop’a yapılacak nükleer santraller protesto edildi.

Kadıköy Boğa Heykeli’nin önünde bir araya gelen nükleer karşıtları, "Nükleere inat yaşasın hayat", "Direne direne kazanacağız", "Nükleer santral istemiyoruz" sloganlarıyla Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. Eyleme, çevrede bulunanlar alkışlarla destek verdi.

Kadıköy Meydanı'nda Nükleer Karşıtları Platformu Dönem Sözcüsü Nurcan Yayla, ABD'nin nükleer bomba sonucu Hiroşima’da 120 bin, Nagazaki’de ise 75 bin kişi öldüğünü hatırlatarak bu katliamları Dünyaya kimin patron olduğunu göstermek için yaptıklarını belirtti.

Nagazaki ve Hiroşima’da kullanılan nükleer bombaların kullanılmasa da, halen üretildiğine dikkat çeken Yayla, nükleer denemelerin genellikle yoksul halkların yaşadıkları bölgelerde yapıldığını söyledi.

AKP Hükümeti'nin de nükleer silahlanma yarışına dâhil olabilmek için nükleer enerji yalanlarıyla halkı kandırdığını ifade eden Yayla "Hükümetin Akkuyu’da yapılması planlanan santrale ilişkin düşleri bizi korkutmaktadır. Kirli enerjiye bel bağlanması hükümet düşlerinin de kirli olduğunu göstermektedir. Bu kir giderek tüm alanlara yayılmakta insan yaşamını yok sayan bir düzeye ulaşmaktadır" dedi.

Yayla, AKP'nin halkın taleplerine kulaklarını tıkadığını söyledi ve ekledi: "Gezi direnişine hükümetin uyguladığı polis şiddeti artık en temel itirazlara ilişkin tahammülünün kalmadığını, gencecik canlara sokak ortasında kıyacak kadar gözü dönmüş hırslara sahip olduğunu göstermiştir." (ETHA)