"Karadeniz İsyandadır Platformu" üyesi bir grup, Çernobil'de meydana gelen patlamanın 26. yılında gece ve gündüz iki eylem yaptı.

 

BEYOĞLU'NDA ÇAY İÇİP 'ÖLDÜLER'

Karadeniz İsyandadır Platformu, eyleme dün geceden başlamıştı. Rusya Konsolosluğu önünde tulum eşliğinde horon tepen eylemciler, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral’a gönderme yaparak, sözde radyasyonlu çay içerek ölü taklidi yaptı.

 

Sovyetler Birliği dağılmadan önce şimdiki Ukrayna’nın Kiev Şehri’nin 140 kilometre kuzeyinde bulunan Çernobil’de, 26 Nisan 1986 yılında arızalanan nükleer santralde patlama meydana gelmiş, faciadan milyonlarca insan zarar görmüştü.

 

20 kişilik grup, Tünel Meydanı’nda toplandıktan sonra, ellerinde dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral’ın fotoğrafıyla beraber termos ve bardaklarla Rusya Konsolosluğu’na doğru alkışlarla yürüyüşe geçti. Grup, "Bu kaçıncı ölüm" sloganı atarak Rusya Konsolosluğu önüne geldi.

 

BAKAN ‘RADYASYONSUZ’ ÇAY İÇMİŞTİ

Dönemin Bakanı Cahit Aral, Çernobil felaketi sonrası çaylarda radyasyon olduğu iddialarını yalanlamak için kameraların önünde çay içmişti. Ellerindeki termos ve çay bardaklarını yere koyan grup üyeleri Aral’a gönderme yaparak termostaki çayları bardaklara doldurarak içmeye başladı. Ayrıca eylemi izleyen bazı vatandaşlara da çay ikram edildi. Grup üyeleri çay içtikten sonra, artık ölmek istemediklerini söyleyerek Türkiye’de kurulması planlanan Akkuyu ve Sinop’taki nükleer santrallere karşı olduklarını söyledi. Mizansen gereği radyasyonlu çayları içen grup üyeleri teker teker yere yığıldı. 1 dakika boyunca hareketsiz kalan eylemciler ölü taklidi yaptı.

 

GÜNDÜZ VARDİYASI TULUM EŞLİĞİNDE YÜRÜDÜ

"Karadeniz İsyandadır platformu” önderliğinde bir araya gelen grubun gündüz vardiyası da Taksim Meydanı'nda eylem yaptı. Saat 19.00 sıralarında Taksim Meydanı'nda toplanan grup, "Nükleer katliamdır" yazılı pankart açarak nükleer santralleri protesto etti. Eylemciler ellerinde dönemin bakanı Cahit Aral'ın çay içerken çekilmiş fotoğrafını taşıdı. Grup üyeleri Akkuyu ve Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrallere de karşı olduklarını gösteren pankartlar ile İstiklal Caddesi'nde yürüdü. Eylemcilerden bazıları da nükleer santrallere karşı tepkilerini tulum çalarak gösterdiler.

"Karadeniz İsyandadır Platformu” adına konuşan Mustafa Cevdet Arslan, "Çernobil kazasının üzerinden 26 yıl geçti. 26 yıldır her türlü gerçek saklanıyor. Ama insanlarımız kanserden ölüyor. Bu artık kaza değil, katliamdır. Nükleer bomba demektir. Nükleer savaş demektir. Nükleer yıkım demektir. Hiçbir yurttaşımızın böyle katliama, savaşa meyil etmesine gönlümüz razı değil. Bunun için horonlarımızla, türkülerimizle meydanlara çıkıyoruz ve herkese bunu haykırıyoruz" dedi.