Nükleer Karşıtı Platform İstanbul bileşenleri Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasının 70. yılında Beşiktaş’ta toplandı. Burada bir basın açıklaması yapan platform hükümeti uyararak “Nükleer enerji üretimi görüntüsü altında nükleer silahlanma sevdasından vazgeçilmesini ısrarla talep ediyoruz” dedi.

Platform üyelerinin yaptığı eylemde okunan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

70 yıl önce Japonya’nın karşı karşıya kaldığı nükleer saldırı nedeniyle Japon halkı pek çok hastalık ve genetik bozukluğa maruz kaldı. Halkımızın karşı çıkmasına rağmen AKP hükümeti Mersin ve Sinop’ta nükleer santral yapılması ısrarından vazgeçmemektedir. Bu ısrarın ardında ayrıntıları kamuoyuna açıklanmayan ikili ve kirli anlaşmalar vardır. Bu ayrıntılar içinde ülkemizin nükleer atıkların depolanacağı bir çöplüğe dönüşme riski ile nükleer silahlanma tehdidi de yer almaktadır. Rusya, Japonya ve Fransa ile yapılan iki anlaşmada da nükleer enerji üretiminin dışında uranyum zenginleştirilmesi çalışmalarını hedefleyen yani nükleer silah teknolojisine göz kırpan ek maddeler yer almaktadır. Hükümeti bir kez daha uyarıyor, nükleer enerji üretimi görüntüsü altında nükleer silahlanma sevdasından vazgeçilmesini ısrarla talep ediyoruz.”

Sanatçı Nejat Yavaşoğulları da eyleme destek verdi.

Yavaşoğulları yaptığı konuşmada “Demek ki o yıllar çok toymuşum diye düşünüyorum bu günlerde. Gene o yıllarda ‘Acil Demokrasi’ şarkısını yaptığımızda 3-5 yıl ancak söyleriz ondan sonra her şey düzeliyor zannediyordum; ama bugün hala konserlerimizde en çok istek alan şarkılardan biri olmayı sürdürüyor. Türkiye bir güneş ülkesi, rüzgar santralleri olabilir. Nükleer santral miadını doldurmuş bir sistem. Sonuçta Avrupa ülkeleri nükleer santral yapmaktan vazgeçmiş bir vaziyette. Bu da bir gösterge. Başka yollardan enerji elde edilebilecekken bu riskli nükleer santral sevdası hala devam ediyor. Ben akıllı olmaya davet ediyorum. Hem ülkemizi, hem yöneticilerimizi.” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: SoL)