Balinanın karaya vurma nedenini araştıran Bergen Üniversitesi zoologlarından Terje Lislevand balinanın midesinde hiçbir yiyecek bulamadıklarını, bağırsakların tümüyle besinden mahrum olduğunu tespit ettiklerini belirterek, “Balina muhtemelen plastikleri yiyecek sanarak yuttu.

Diken'de yer alan habere göre, plastiklerin sindirim sistemini tıkaması sonucu duyduğu acıdan dolayı da karaya vurdu” diye konuştu.

Balinanın midesinden çıkan plastik atıkların Norveç, Danimarka ve İngiltere menşeli olduğu, aralarında şekerleme kağıtları, yiyecek paketleri ve çöp torbaları bulunduğu belirtildi.

"PLASTİK ATIKLAR TAM BİR DENİZ CANAVARI"

Çevre örgütleri olaya tepki göstererek küresel olarak her gün artan denizlerdeki plastik atıklara karşı önlem alınması, plastik kullanımının yasaklanması çağrısında bulundular.

Karaya vuran balinanın midesinden çıkan atıkların basına yansımasının ardından Norveç İklim ve Çevre Bakanı Vidar Helgesen, “Balinanın midesinde bulunanlar denizlerdeki üzücü durumu açık olarak ortaya koyuyor. Plastik atıklar muhtemelen dünyanın en hızlı büyüyen çevre sorunu. Bu tam bir deniz canavarı ve bununla savaşmalıyız” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler çevre raporlarına göre dünya denizlerine her yıl sekiz milyon ton plastik atık karışıyor.