NASA'nın açıkladığı rapora göre ılıman bölgelerde karbondioksit emisyonunun yükselmesi ile aşırı sağanak yağışların ve kuraklığın artması arasındaki ilişkiye dair kuvvetli kanıtlar sağlandı.

Pasific Enstitüsü'nden iklim uzmanı Peter Gleick yağışlı bölgeler daha yağışlı ve kurak bölgelerin daha kurak olacağını söyledi. Özellikle Ekvator çevresi Pasifik Okyanusu kıyıları ve Asya tropikal kuşağının çok fazla sağanak yağışlara maruz kalacağını belirten uzmanlar çoraklık ve kuraklığın artmasının insanların yaşamından büyük etkiler yapacağını söyledi.

Kuzey Yarımküre'nin nüfusun yoğun olduğu bir bölge olmasına dikkat çeken uzmanlar bu bölgedeki hava değişiminin dünyanın yarısından fazlasını etkileyeceğini belirtti.

140 yıllık periyotta oluşmuş 14 iklim modellemelerinin bilgisayar similasyonlarını analiz eden uzmanlar ortaya yeni bir çalışma çıkardı. Araştırma Geophysical Research Letters dergisinde yayımlandı.

NASA Goddard Uzay Uçuşları Merkezi'nden William Lau yaptıkları araştırmada az yağış alan bölgelerde yağışların daha da azalacağını ve çok yağış alan bölgelerde ise yağışların çok daha fazla artacağına vurgu yaptı.