İSTANBUL- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli’deki Munzur Vadisi Milli Parkı’nın 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmesi konusundaki olumsuz tavrını, mahkeme kararı nedeniyle yeniden gözden geçirecek.

Munzur Vadisi Milli Parkı’nın uluslararası sözleşmelerle de korunmasını sağlayacak ‘1. Derece Doğal Sit Alanı’, ‘Taşınmaz Tabiat Varlığı’ ve ‘Koruma Alanı’ olarak tespit ve tescil edilmesi konusunda başvuru yapılmıştı. Çevreci avukat Barış Yıldırım tarafından yapılan başvuruya Kültür ve Turizm Bakanlığı yasal süre içinde cevap vermeyerek işlemi zımnen reddetmişti.

Bunun üzerine Avukat Yıldırım, Malatya İdare Mahkemesi’ne işlemin iptal edilmesi konusunda dava açtı.

Mahkeme, başvuruyu kabul ederek bakanlığın yaptığı işlemi iptal etti. Malatya İdare Mahkemesi, Kültür Bakanlığı’nın bölgede başvuruyla ilgili geniş ve kapsamlı bir çalışma yapmadığı için hukuka aykırı bir karar verdiğini belirtti.

Yeniden incelenecek
Bu kararın ardından bakanlığın bölgenin koruma statüsünü arttırması konusunda yeniden karar vermesi bekleniyor.

6 baraj ve 8 HES planlanıyor
Munzur 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilirse, uluslararası sözleşmelerle de korunan bir bölge haline gelecek. Bölgede çivi dahi çakılamayacak. Sit alanları koruma alanları içinde en güçlü statüye sahip. Daha önce Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içine Konaktepe HES projesi yapılması planlanmış, mahkeme projenin yürütmesini durdurmuştu.

Munzur’a 1983 tarihli master planı kapsamında 6 baraj ve 8 HES yapılması planlanıyor. (radikal)