Mudurnu'nun Yeniceşıhlar Köyü'nde kurulan kalker ocağına köy sakinleri isyan etti.

Alanda çok fazla ağaç kesilmesinden, tarım ürünlerinin ve hayvan meralarının yok olmasından endişe eden köylülere Bolu Çevre Platformu üyeleri de destek vererek birlikte köyden kalker ocağına kadar yürüdüler.

Eylem yapan köylülere Bolu Çevre Platformu üyeleri, Bolu Halkevi üyeleri, Eğitim-Sen üyeleri, Bolu TKP üyeleri, Makina Mühendisleri odası Bolu Temsilciliği üyeleri destek verdi.

Köy sakinleri, kalker ocağı nedeniyle mağdur olacaklarını söyleyerek “Eğer bu kalker ocağı burada kalırsa köyün suyu kesilecek, ormanı kalmayacak. Hayvanların otlak yerleri yok olacak. Su kesilirse susuz kalırız, orman kesilirse sel olur. Burada ölüm kalım mücadelesi olacak. Köyü terk etmelerini istiyoruz. Mecburen terk edecekler” dediler.

HERKESTEN DESTEK BEKLİYORLAR

Bolu'dan destek için yola çıkan platform ve siyasi parti üyelerini köy merkezinde karşılayan vatandaşlar “Hepiniz hoş geldiniz. Köyümüzü mahvedecekler. Bize destek olun, hep birlikte bu köyü ve doğamızı koruyalım” dediler.

RUHSAT İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Mudurnu Kent Konseyi Başkanı Mehmet Cantürk, kalker ocağı işletme ruhsatının iptal edilmesi için dava açıldığını belirterek, yürütmeyi durdurma davasının da açıldığını söyledi.

Köy dışından gelenlere köy meydanında Kalker Ocağı hakkında bilgiler veren Cantürk şunları söyledi;

“350 YILLIK DUT AĞAÇLARI TEHLİKEDE”

“Şu anda ağaç kesimleri başlamadı; ancak ağaç da kesecekler. Burada köylülerin yaşamı tehlikede. Bunu ne yapıp edip durdurmamız gerekiyor. Sakarya İdare Mahkemesi'ne ruhsat iptali için başvurduk. İnşaat başlamamıştı. Seçimler oldu ve inşaat başladı.

İnşaat başladıktan sonra da yürütmeyi durdurma davası açtık. Köylünün hayvanını otlattığı bir alanda madencilik yapılmak isteniyor. Endemik bitkiler var. Ormanlık alan çok önemli. Burada anıt ağaçlar var. 350 yıllık dut ağaçları var. Üzerlerinde etiketleri var.

Vatandaşın fındık bahçeleri ve ceviz ağaçları var. Bir ceviz ağacını yola geldiği için kestiler. İş makineleri köyün yolunu kullanıyor. Ağır tonajlı kamyonlar her yeri tozu dumana katacak.”

“HERHANGİ BİR PATLAMADA SUYUMUZ TEHLİKEYE GİRECEK”

Köyün su kaynağının da tehlikede olduğunu belirten Cantürk, “Herhangi bir patlatma yapıldığında köyün suyu yok olacak. Tesisin kurulacağı yerde marul tarlaları var. Bunlar da tehlikeye girecek. Burası İstanbul'un marul deposu. Havuç da yetiştiriliyor” dedi.

Ormanlık arazi içinde 98 hektarlık bir alan için kiralama yapıldığını belirten Cantürk, şöyle devam etti: “ÇED'den muaf olmak için önce 3 dönümde madencilik faaliyeti için ruhsat almışlar. Ancak daha sonra bölge için izin alacaklar.”

BAKANIN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Mehmet Cantürk, bölgedeki tüm canlıların bu ocaktan olumsuz etkileneceğini ve buna karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Cantürk, ayrıca Bolu'da Doğa Çalıştayı'na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, çalıştayda söylediği “Artık deniz turizminden doğa ve dağ turizmine geçiyoruz” sözlerini hatırlatarak bölgelerinde doğa yürüyüşleri için parkurların da bulunduğuna değindi.

FİRMA YETKİLİSİ AÇIKLAMA YAPTI

Kalker ocağını yapan firma yetkilisi Hüseyin Tekin ise bütün ruhsatlarının tam olduğunu söyleyerek “Yasal tüm belgelerimizi aldık. Devlet, bize ruhsat verdi. Kaçak çalışmıyoruz. Çalışma esnasında ormandan ağaç kesmiyoruz, kesmemiz yasak. Ağaç kesimini orman yetkilileri yapıyor. Ayrıca birçok köy sakini de bize destek oluyor. Çalışmalarımız devam ederken yanımıza gelip destek olan köylüler oldu. Burası için zaten ihale yapıldı. Biz bu işi bıraksak da başka firmaya verilecek. Biz buradaki madeni işleyerek devletimize vergi ödeyeceğiz. Ayrıca burada birçok insan istihdam edilecek” diye konuştu. (bolugundem.com)