Toplantıya Mimarlar, ÇED ve koruma kurullarında görev alanlar, akademisyenler, üniversite öğretim üyeleri, tersane emektarları, gemi mühendisleri ve Semt sakinleri temsilcileri katıldı.

Toplantı gündemi Haliç Tersaneleri ve Yedikule Bostanları idi.

1.gündem maddesi konusunda Kocaeli Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Gül Tayyibe Köksal Kargın sunum yaptı.

Köksal yaptığı sunumda Tersane-i Amire nin kuruluşundan bugüne kadar ki tarihini anlattı. Tarihi, endüstriyel ve kültürel önemi açısından Tersane-i amire'nin özellikleri tanıtıldı ve dünyanın halen yaşayan ve çalışan en eski tersanesi olma özelliğine vurgu yapıldı.

1994 yılından beri tersaneler üzerinde oynanan oyunların belgeleriyle anlatıldığı toplantıda, Haliçport projesinin oldu bittiye getirilen yanları, kamuoyundan gizlenen yönleri, hukuki olarak boşlukları ile kentsel dönüşüm planlarında yeri üzerine açıklamalar yapıldı ve Haliçport Projesine karşı Haliç Dayanışması hakkında bilgiler verildi.

Gemi Mühendisleri odası Eski Başkanı Tansel Timur ise ihale hakkında yetkisiz ve sorumsuz yönler konusunda bilgiler aktarırken, diğer konuşmacılar da Tersane-i Amire'nin ülkemizin köklü eğitim kurumlarından olan İTÜ'nün temellerinin atıldığı yer olduğuna dikkat çektiler.

Tersane-i Amire nin kent bilinci açısından 'İstanbul'un kalbi' olduğu vurgulanırken, projesi ve planı olmayan bu projenin rant uğruna bir tarihin silinmesi demek anlamına gelecek olduğunun altı çizildi.

Tersane emektarları açılacak davalarda mimarlar odasının yanında olduklarını açıkladılar.

Toplantıda, kentsel dönüşüm denilen kavramların dünya örneklerine bakıldığında RUVR havzası çalışmalarına benzer yanları olduğu gündeme getirildi. Ancak bu örneklerde yerel yönetimlerin ve yetkililerin hazırlanması konusunda projeleri ülkenin mimarlarına verdiklerini hatırlatarak kamu yerlerinin modern şehircilikte yine kamunun yararlanması amacını taşıması gerektiğini belirttiler.

Toplantıda alınan karar gereği, Mimarlar odası danışma kurullarında konuyu gündeme alacak ve yönetim kurulu kararı olarak davalar açılmasını ve Haliç Dayanışması ile birlikte ortak çalışmalar yapılmasını sağlayacak.

Ayrıca konu İstanbul Mimar ve Mühendis Odaları Koordinasyon Kurulununda gündemine alındı.

DEMOKRAT HABER