İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması’nın düzenlediği Marmara Kent ve Doğa Mitingi, binlerce kişiyle Kadıköy’de polis barikatı önünde yapıldı.

Mitinge; Yırcalılar, Çanakkale Çevre Platformu, Fatsa Ünye Doğayı Koruma PLatformu, Bozcaada Platformu, Bursa, DOSAB, Termik Santrale Hayır Platformu, Valideğ Gönüllüleri, Başköy Su Platformu, Munzur Çevre Platformu, Sarıyer Platformu, Kaz Dağları, Yıldız Tabya Çiçek Tarlası Mahallesi, Gaziosmapaşa Yenidoğan Mahallesi gibi Marmara’nın birçok yerinden mahalle ve çevre örgütleri katıldı.

Ayrıca mitinge, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur, Mahmut Tanal, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ, HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ile Levent Tüzel de katıldı.

MİTİNGE POLİS BARİKATI

Grup, Süreyya Operası’ndan kortejler eşliğinde Boğa heykelinin olduğu dörtyola kadar yürüdü.

Barikat kuran polis kitlenin Kadıköy Meydanı’na yürümesine izin vermedi. İstanbul Valiliği geçen hafta miting için Kadıköy'de kürsü kurulmasına izin vermediğini açıklamıştı. Bunun üzerine miting Boğa Heykeli önünde yapıldı.

YİNE MEYDANDAYIZ


Basın açıklamasını okuyan Mücella Yapıcı, hükümetin çevre ve kent politikalarını eleştirerek şöyle konuştu:

Biliyoruz yaşamın karşısında ağacı kesen de plazalarda ölümüne çalıştıran da sermaye. Çarpık sanayileşmenin çöplüğü olan Marmara, ikinci kez yıkıma sürükleniyor. Sadece burası değil, ülkenin her yeri göz kırpmadan feda ediliyor. İşte ürettiklerimizle buradayız. Yok ettiklerinize karşı var ettiklerimizle yine meydandayız.

Prof. Dr. Beyza Üstün ise şöyle konuştu:

"Önce sularımızı tutukladılar. Yetmedi meralara ormanlara girdiler. Yetmedi madenlerde altın, bakır, nikel Turgutlu’dan Kazdağları’na kadar sıraya girdiler. Yetmiyor pek çok yerde nükleer santral kurma derdindeler. Yenikapı, Maltepe suç alanları kentten aldıklarıyla oraları doldurdular. Bizi oraya sürmek istediler ama gitmeyeceğiz."

Yapıcı’nın konuşmasının ardından mitinge katılan çevre örgütü temsilcileri de söz aldı. Miting Yoğurtçu Parkı’nda son buldu.

Kaynak: bianet / Foto: sendika.org