Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde günlerdir süren askeri operasyon ile birlikte ormanlık alanların ateşe verilmesine tepki göstererek yangınlarla ilgili bir açıklama yaptı.

“YANGINLARIN SÖNDÜRÜLMESİ ENGELLENİYOR”

DİHA’nın aktardığı yazılı açıklamada, ormanların bilinçli bir şekilde ateşe verildiği savunularak, yangınlar ile kırsal alandaki yaşamın bitirilmek istenildiği ifade edildi:

“Onlarca noktada çıkarılan orman yangınlarıyla binlerce hektar ormanlık alan yok edilmektedir. Bu yangınları söndürmek için müdahale etmek isteyen yerel yönetimlerin itfaiye birimleri ve bölge halkı askerler tarafından engellenmektedir.

“Yangın alanlarına gitmek isteyen duyarlı kesimler ve yerel yöneticiler devlet güçleri tarafından engellenmekte, gözaltına alınmaktadır. Yangını söndürmekle yükümlü devlet kurumları tüm çağrılara rağmen bu duruma kayıtsız kalmaktadırlar.”

15 KÖYÜN BAĞ, BAHÇE, TARIM ARAZİLERİ YANDI

Açıklamada ayrıca, Hazro ve Çiftlibahçe Mahallesi’nin ‘güvenlik bölgesi’ gerekçesiyle boşaltılarak askeri üsse dönüştürüldüğü kaydedildi.

Geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarında Kürt illerinde 500 bin hektar ormanlık alanın yakılarak yok edildiğinin de anımsatıldığı açıklamada, Lice bölgesinde yaşanan yangınlar sonucu 15 köyün bağ, bahçe, tarım arazileri ve hububatın yandığı, Arıklı köyünün ise tamamen yok edildiği bilgisi aktarıldı.

“DUYARLI KESİMLER HAREKETE GEÇMELİ”

Açıklamada, yangınların ekosistem üzerinde geri dönülmesi imkânsız tahribatlara yol açtığı vurgulanarak, “Bu sene de aynı tahribatın olmaması için duyarlı kesimlerin harekete geçmesi gerekmektedir” denildi ve şu çağrı yapıldı:

“Tarihin her döneminde doğayla ve toplumla barışık yaşamış Kürt halkına ve doğasına dönük ekolojik yıkım ve imha politikalarına karşı başta Türkiye çevreci ve ekolojistleri olmak üzere tüm dünyadaki vicdan sahibi her bireyi, kurumları ve ekolojik çevreleri sesimiz olmaya ve birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz.”