Kürecik'te Füze Kalkanı'na Hayır İnisiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, Füze Kalkanı'na karşı İstiklal'de yürüyüş yaptı.

Taksim Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 500 kişi, "Füze kalkanına hayır", "Kürecik'te füze kalkanı istemiyoruz" yazılı pankart ile "Malatya füze bahçesi değil", "Yeşil Malatya olarak kalsın", "ABD ve İsrail kalkanı olmayacağız" yazılı dövizler taşıdı.

Malatya halkına, ESP, Halkevi, TKP, EHP ve 78'liler Derneği üyeleri destek verdi. Eyleme, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Milletvekili Levent Tüzel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek de katıldı.

'AKP, İSRAİL'İN KORUMALIĞINA SOYUNDU'

Burada bir açıklamayapan Kürecik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Duman, Kürecik halkının, tüm demokratik güçlerle birlikte Füze Kalkanına karşı mücadele edeceğini söyledi.

Duman, AKP hükümetine tepkisini şöyle dile getirdi: "İsrail'e karşı olduğunu söyleyen hükümet, İsrail'in korumalığına soyunmuştur ve bunun için çekincesiz olarak topraklarımızı kullanıma açmıştır. ABD'ye ve NATO'ya bu denli bağımlı olan bir devletin İsrail'e kafa tutuyor görünmesi, halklarımızı aldatmaya yönelik bir yalandan ibarettir."

BÖLGE SAVAŞ ALANI, İNSANLAR KALKAN YAPILMAK İSTENİYOR

AKP'nin "ulusal çıkarlar" açıklamasına inanmadıklarına işaret eden Duman, Füze Kalkanı'nın asıl amacının, İsrail'i İran'dan koruma projesi olduğunu söyledi. Duman, "ABD, İran ve diğer bölge haklarına karşı hazırlandığı savaşta, bölgeyi savaş alanı, insanlarımızı da canlı kalkan olarak kullanmak istiyor" dedi.

İbrahim Duman, Füze Kalkanı'nın, aynı zamanda insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini ve doğada tahribat yaratacağını kaydetti.

'SAVAŞ PROJESİNİ BOŞA ÇIKARALIM'

Bu sorunun sadece Kürecik'in sorunu olmadığını ifade eden İbrahim Duman, "Demokratik kamuoyunu, yurtsever, çevreci, ilerici kesimleri bizimle birlikte Füze Kalkanı-Radar Sistemi adlı savaş projesini boşa çıkartma mücadelesine davet ediyoruz" diye konuştu.

Açıklamadan sonra yüzlerce kişi Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Çevredekilerin dikkatli bakışları ve alkışları eşliğinde yürüyen Malatyalılar, "Ortadoğu'da savaş istemiyoruz", "Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP", "ABD ve İsrail'in kalkanı olmayacağız", "Füze kurma boşuna yıkacağız başına", "Katil ABD Kürecik'ten defol" sloganlarını attı. Eylem, Galatasaray Meydanı'nda 2 Ekim'de Kürecik'te düzenlenecek olan mitinge çağrı yapılmasının ardından son buldu. (Etha)