Hasankeyf'in dinamitlerle patlatılarak yıkılması ve mağaraların betonla doldurulmasına karşı çıkarak kendisini kayalıklara zincirleyen HDP Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan basına bir açıklama yaptı ve yıkım işlemi bitirilene kadar eylemine devam edeceğini ifade etti.

Açıklamasında "Biz Hasankeyf’e sahip çıkarken insanlık onuruna sahip çıkıyoruz çünkü Hasankeyf binlerce yıl bizi bağrına bastı. Şimdi sıra bizde" diyen Aslan, yıkıma karşı çıkan herkesin bulunduğu yerde duyarlılık çağrısı başlatması gerektiğini vurguladı. 

Talanın sadece Hasankeyf'le sınırlı olmadığını, Dersim'de ormanların yakıldığını, Cerattepe’de ağaçların kesildiğini, Van’da sadece Van Denizinde bulunan inci kefalinin yok edildiğini hatırlatan Aslan "Hem insan olarak hem evrende yaşayan bir canlı olarak buna karşı durmamız gerekiyor. Şu anda Anayasa’nın da, hukukun da, adaletin de onurunu koruyoruz. Anayasanın 63. Maddesinde 'Devlet tarihi, kültürü korur' diyor. Sizin korumaktan anladığınız dinamitlemek midir? Akademisyenler var, tarihçiler var, hukukçular var. Nasıl sessiz kalabiliyorlar? Pes doğrusu!" diyerek tepkisini dile getirdi.

FLAŞLA FOTOĞRAF ÇEKMENİN YASAK OLDUĞU YERDE DİNAMİT

Aslan açıklamasının devamında "Dinamitleme görüntülerine hala inanamıyorum. Flaşla fotoğraf çekmenin yasak olduğu tarihi mekanda dinamitler patlatıldı. Hasankeyf dedelerimizin ilmek ilmek, milim milim taşıdığı değerler manzumesidir. Sahip çıkmak da hepimizin boynunun borcu. Yetkililer sağlam bir taahhütte bulunana, dinamitlemeyi durdurana, kamuoyuna doyurucu açıklama yapana ve güven verene kadar ben bu eylemi sürdüreceğim. Ben uyuyamam, uyuyamıyorum da. O görüntüleri izleyen kimse de rahat uyuyamıyordur. Yetkililer ne yapıyor? Baraj yapılmak isteniyor, suyun altında bırakılmak isteniyor. Biz biliyoruz ki suyu özelleştirmek istiyorlar. Allah’ın insana, hayvana verdiği suyu parayla satacaklar. Bu su halkın suyu. Burada bir çok endemik bitki türü var. Bunun hesabını kim verecek? İlla enerji açığınız varsa Batman Türkiye’de en çok güneş alan illerden. Güneş panelleri kurun" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca hükümetin, Hasankeyflilerin evlerini ucuza alarak iki katı fiyatına halka TOKİ’den daire sattığını belirten Aslan "Burası sadece Hasankeyfli’lerin değil, Türkiye ve dünyanın ortak kültür mirasıdır. Hasankeyf giderse bir daha dönmez. O zaman yakınacağız ama son pişmanlık fayda etmeyecek. Torunlarımız gelecekte bu görüntüleri izlediği zaman 'Dedelerimiz, atalarımız ne yapıyordu?” diye bize soracak. Onların tükürüklerinin muhatabı olmamak için bizim insani görevimizi en iyi şekilde ifa etmemiz, Hasankeyf’i kurtarmamız gerekiyor" dedi.