ABD’de devam eden Irene kasırgası nedeniyle Calvert Cliff nükleer santralinin bir reaktörü kapandı. Bu, ABD’de bir hafta içinde doğal afetler nedeniyle kapanan üçüncü reaktör.

ABD’de yaşanmakta olan Irene kasırgasının yarattığı kuvvetli rüzgar, Maryland Eyaleti’nde bulunan Calvert Cliff nükleer santralindeki bir reaktörün kapanmasına neden oldu.

Bu, ABD’de bir hafta içinde doğal afetler nedeniyle kapanan üçüncü reaktör. 23 Ağustos Salı günü yaşanan 5,9 büyüklüğdeki deprem ve fırtına da Virginia eyaletindeki North Anna nükleer santralinde iki reaktörün kapanmasına neden olmuştu.

İrene kasırgasının yaratmış olduğu kuvvetli rüzgarlar, santralde bulunan iki reaktörden birinin büyük alüminyum dış çephe parçasının yerinden kopmasına neden oldu ve parçanın tesisin ana trafosu ile temas etmesi sonucunda bir numaralı nükleer reaktör otomatik olarak kapandı.

Nükleer reaktörün işletmecisi olan Constellation Nükleer Enerji Grubu ‘nükleer reaktörde olağandışı bir olay olduğu’ yönünde açıklama yaptı.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi Amerika’da yaşanan deprem ve kasırgayla ardarda meydana gelen arızaların, nükleer endüstrisinin ve nükleer reaktörlerin güvenilmez oluğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Yaşanan bu nükleer kazaların Türkiye Hükümeti’ne nükleer reaktörlerin doğal afetlere ve insan hatalarına karşı kırılganlığı ve güvenlik açıklarıyla dolu olduğu konusunda bir örnek daha sunduğunu söyleyen Levi “Hükümet bir an önce nükleer santral planlarından vazgeçerek Türkiye’nin enerji geleceğini daha güvenilir ve temiz enerji kaynakları üzerine kurmalıdır.” dedi. (Yeşil Gazete)