Artvin'in Arhavi ilçesinde HES için yapılan kaçak köprüyü protesto eden dört kişi hakkında 'çalışma hürriyetini engelleme' suçundan dava açıldı. Davalılar arasında protestoyu haber yapmaya giden bir gazeteci de bulunuyor.

MNG firması, 2012 yılında Artvin’in Arhavi ilçesinde şehir merkezine yapılmak istenen Kavak HES projesinin inşaatına başladı. Projenin ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Ermiş İnşaat , Orçi Deresi üzerine 15 metre uzunluğunda kaçak bir köprü yapmaya başladı. Bölge halkı kaçak yapılan köprü inşaatının durdurulması için Devlet Su İşleri 26. Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu. Başvuruyu inceleyen DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, köprünün kaçak yapıldığını tespit ederek yıkılması için firmaya bir yazı gönderdi.

İdris Emen'in Radikal'de yer alan haberine göre yıkım kararını dikkate almayan firma, kaçak köprü yapımına devam edince DSİ bölge müdürlüğü, firmaya bir yazı daha yollayarak bir kez daha kaçak köprünün yıkılmasını istedi.

Firma DSİ’nin uyarılarını dikkate almayıp köprünün inşaatına devam edince bölge halkı 11 Temmuz 2014 tarihinde inşaat alanına giderek kaçak köprüyü protesto etmeye başladı. Protesto sırasında firma çalışanları ile protestocular arasında tartışma başlayınca protestocular köprüye giden yolu kapattı. Olay sonrasında firma çalışanları protestocular hakkında suç duyurusunda bulununca Arhavi Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 4 kişi hakkında, ‘çalışma hürriyetini engelleme’ suçuyla dava açıldı.

MUHABİRE DE DAVA

Olayın yaşandığı gün eylemi haberleştirmeye giden gazeteci Mehmet Remzi Öncel hakkında da dava açıldı. İlk duruşması 21 Ocak’ta görülen davanın ikinci duruşması ise 2 Nisan 2014 tarihine bırakıldı.

Kaçak köprü çalışmasını protesto eden eylemcilere dava açılmamasının yanlış olduğunu belirten avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu: "Yapımı hukuka aykırı olduğu tespit edilen bir köprünün bir türlü kaldırılmaması noktasında müvekkillerim köprü üzerinde bir basın açıklama yaparak yaşanan hukuksuzluğu dile getirmeye çalışmışlar. Bu duyuruyu yapmak isterken de haklarında çalışma hürriyetini engellemekten dava açıldı. Bir kere çalışma hürriyetini engellemenin suç sayılması için çalışmanın yasal olması lazım. Ancak davaya konu olan köprü kaçak olduğuna göre o köprüyü kullanan şirketin çalışması yasal değil. Bu çalışmayı engellemek çalışma hürriyetini engellemek anlamına gelmiyor