Muğla’nın Ortaca ilçesinde Caretta Caretta’ların ender yumurtlama merkezlerinden biri olan İztuzu Plajı için başlayan halk nöbeti devam ediyor.

Plajın işletme hakkını alan DALÇEV’in hukuki süreç sonlanmadan alana iş makineleri sokmak istemesi üzerine plaja giden yol üzerinde yılbaşı gecesinden itibaren nöbet eylemi başlatılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Muğla Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi’ndeki plaj, geçen 11 Haziran’da belediyeden alınarak, İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV’e verildi.

Bunun üzerine Ortaca Kaymakamlığı ve belediyesi, işletmenin geri verilmesi ve ihalenin iptali için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’nde iki dava açtı.

Mahkeme, 23 Haziran’da oybirliğiyle dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme, itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül’de kaldırdı.

İşletme hakkı elinde bulunan Muğla Valiliği, 10 Kasım’da Ortaca Kaymakamlığı’na, İztuzu’nun boşaltılması için bir yazı gönderdi.

Cumhuriyet Halk Parti’li (CHP) Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik’in, tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi kabul edilip işlem 10 gün ertelendi. İki gün kala ise mahkeme, Ortaca Belediyesi’nin talebi üzerine tahliyenin yürütmesini durdurdu.

Belediyenin valilik aleyhinde Muğla 2’nci İdare Mahkemesi’nde açtığı ve 27 Kasım’da görülen davada, yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Aynı mahkeme 22 Aralık’ta verdiği yeni kararla yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi.

İztuzu Plajı’na 30 Aralık 2014 günü iş makineleri getirilmişti.