Gaziemir Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın bahçesine gömülü olarak bulunan nükleer bulaşıklı atıklarla ilgili dava devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ancak yerel mahkeme kabul etmemişti.

Geçtiğimiz günlerde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı’nın nükleer bulaşık atıklarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri aleyhinde bulunulan suç duyurusu hakkında, 'işlem yapılmasına yer olmadığına dair karar'a yaptığı itirazı Danıştay Birinci Dairesi kabul etmişti.

Yerel mahkemenin kararının, Danıştay 1. Dairesi tarafından olumlu olarak bozulmasından sonra İzmir Adliyesi’ne gelen halk, yeniden suç duyurusunda bulundu.

İzmir'de, nükleer atıklarla gündeme gelen Gaziemir İlçesi'ndeki eski kurşun fabrikasının çevresinde yaşayan vatandaşlardan bazıları, bölgenin temizlenmesi, sorumluların yargılanması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyeleri ile kurşun fabrikasının etrafındaki mahallelerde oturan vatandaşlar, dün öğlen saatlerinde Bayraklı'daki İzmir Adliyesi önünde protesto eylemi düzenledi. Ağızlarını maskeyle kapatan, “Nükleer atık istemiyoruz” sloganı atan gruptakiler adına konuşan, partinin İzmir eş sözcüsü Osman Doğan,

“Kurşun üreten fabrikanın sorumluları hakkında açılan dava sürüyor. Şimdi nükleer bulaşıklı atıktan direk olarak etkilenen Gaziemir sakinleri, savcılığa olayın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Aynı zamanda mahallelilerin genel bir sağlık taramasından geçirilmesini, eğer bunun da bir mali bedeli olacaksa sorumlular tarafından karşılanmasını istiyorlar. Gaziemir'deki durum herkes tarafından ciddiye alınması gereken bir durumdur. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak Gaziemir'de yaşanan bu olumsuzluğu herkesin sorunu haline getirmek, nükleer bulaşıklı atıkları bertaraf etmek, sorumluların yargılanmasını sağlamak için sonuna kadar takipçisiyiz” dedi.

Bölgede yaşayanlar da yaptıkları açıklamalarda, kurşun fabrikasının sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğini, burasının temizlenmesi, sorumluların yargılanması gerektiğini dile getirdi. Açıklamaların ardından mahalle sakinleri, savcılığa suç duyurusunda bulunup dağıldı. (Hürriyet, Evrensel)