İngiliz The Guardian gazetesi, İstanbul'un 2017 yılı Avrupa Yeşil Başkenti adaylığının, ağaçların kesilmesi, yeşil alanların üstünden buldozerlerle geçilmesi nedeniyle alay konusu edildiğini yazdı.

Gazete, "Aktivistler, imara alan açmak adına ağaçların kesildiğini, yeşil alanların dümdüz edildiğini söylüyorlar" ifadelerini kullandı.

The Guardian'ın çevre sayfasındaki haberde şu ifadelere yer verildi:

"Başvuru, kent yetkililerinin çevre protestolarına aman vermediği bir yandan da projelerin İstanbul'un az sayıdaki yeşil alanlarını tehdit ettiği bir sırada yapıldı. Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP'nin İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı bunun 'bir şaka' olduğunu söyledi."

Haberde ayrıca, kentin hızla gelişmesinin geride kalan yeşil alanları tehdit ettiği belirtildi.

İstanbul'un çevresinde binlerce hektar ormanlık alanının üçüncü havalimanı, üçüncü Boğaz köprüsü ve Boğaz'a paralel kanal gibi devasa projelere yer açmak amacıyla kesileceğini yazan The Guardian, kentin merkezine yakın bölgelerdeki yeşil alanların da imara açma planlarına "yem" olduğunu ve bu durumun halkı kutuplaştırdığını ifade etti.

Gazete, Gezi Parkı'nda alışveriş merkezi inşaatına karşı protestoların büyüyerek ülke çapına yayıldığını hatırlattı.

Son iki haftadır Üsküdar sakinlerinin çevre açısından koruma altına alınmış olan  Validebağ Koru'suna cami inşaatını protesto etmek için sokaklara döküldüğünü de belirten gazete, protestolara katılan Elein Akdoğan adlı bir aktivistin, İstanbul'un Yeşil Başkent adaylığını duyduğunda kahkahayı bastığını yazdı.

Bugüne kadar yedi kentin "Yeşil Başkent" unvanı kazandığı Avrupa Yeşil Başkenti yarışmasının 2017 yılı adayları arasına sekiz ülkeden 12 şehir girerken, Türkiye, İstanbul ve Bursa ile aday listede yer aldı. (CNN Türk)