Hindistan'daki Teri Üniversitesi rektörü ve 2007 yılında Nobel Barış ödülünün sahibi olan Rajendra Kumar Pachuari, iklim değişiklikleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Pachuari, iklim değişikliği önlenemezse, birçok felaketin gelecekte dünyayı olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yıl etkinlikleri kapsamında Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) Başkanı ve Teri Üniversitesi Rektörü Rajendra Kumar Pachuari, “İklim Değişikliği, Enerji-Çevre” adlı panele katılarak açıklamalarda bulundu.

Pachuari, iklim değişiklilerinin olumsuz etkilerinde insan faktörlerinin fazla olduğunu söyledi. Pachuari, "İklim değişikliğiyle karbondioksit artacak ve bu fotosentez için çok önemlidir. Tarım üzerine olumsuz etkisi olacaktır. Afrika'nın bir takım ülkelerinde tarımsal verimlilikte yüzde 20 oranında bir düşüş yaşanacak. Tarımsal etkinlik azalırsa insanlar gerekli gıdayı bulamayacaklar. Diğer bir etkisi de gıda güvenliğidir. Gıda güvenliği tehdit altına girebilir. Milyonlarca insan sel felaketleriyle karşı karşıya kalacaktır. Bir takım sektörler iklim değişikliğinden etkilenecek. Nem ve fırtınalar özellikle turizm sektörünü etkileyecektir. İklim değişiklilerinin olumsuz etkilerinde insan faktörlerinin etkisi fazla" şeklinde konuştu.

Özellikle kuzey ülkelerinde fırtınaların atacağını belirten Pachuari, "Su kaynaklarımız azalacak. Güney Avrupa gerçekten de tarımsal ürünlerde çok büyük sorunlarla tartışacak. Ölüm oranları da artacak. Çünkü insanlar felaketlerle karşılaşacak" ifadelerini kullandı.

İklim değişikliğinin olumsuz özelliklerini azaltma hakkında da bilgi veren Pachuari, "Yenilenebilir enerji bizi kurtarabilir. Yenilenebilir enerji ile çalışan araba üretmek için yatırım yapmamız lazım. Alt yapımızı geliştirmemiz lazım. Bunun için de politikalar üretmeliyiz. Önümüzdeki yıllarda bugün oluşturduğumuz ortamın meyvelerini toplarız. Farkındalık artırılabilir. Sera gazının kullanılmasının da azalması lazım" diye konuştu. (F5haber)