TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan İç Güvenlik Paketi’yle ilgili bir açıklama yapan Ekoloji Kolektifi, paketin yalnızca kolluk yetkilerini belirsizleştirip güvenlik baskısını artırmayacağını, aynı zamanda mülksüzleştirmeyi hızlandırıp kent ve çevre direnişlerindeki savunma eylemlerine darbe vuracağını belirtti.

Ekoloji Kolektifi, tüm kent ve çevre örgütlerini İç Güvenlik Paketi’ne yüksek sesle karşı çıkmaya çağırdı.

'ŞİRKETLER MEMNUN DEĞİL'

Ekoloji Kolektifi’ne göre, doğal varlıkların neoliberal piyasanın ürünü haline getirmek için 20 yıldır yükselen, Bergama mücadelesiyle kamuoyunun dikkatini çeken mücadeleler, İç Güvenlik Paketi’yle bastırılmak isteniyor:

“Giderek güçlenen kır ve kent direnişlerinin enerji, maden, altyapı veya konut projeleri yoluyla zeytinliklere, meralara, bağlara göz diken şirketleri memnun etmediğinin farkındayız. Bu direnişlerin tam da bu sebeple polis, jandarma ve özel güvenlik şiddetine maruz kaldığını biliyoruz. Meşruluk çabası nafile olan bu şiddetin kamuoyu vicdanında açtığı yaralar, söz konusu projelerin ekonomik ve siyasi açıdan derin bir krize girmesine sebep oldu. İç Güvenlik Paketi’nin, metalaştırma ve mülksüzleştirme önündeki bu krizi aşmak amacıyla kullanılacağından, kent/kır direnişlerini hedef alacağından şüphemiz yoktur.”

DİRENİŞLERİ 'İŞLEVSİZLEŞTİRME' PAKETİ

Türkiye’deki pek çok yerel direniş öz örgütlenmesiyle çalışan Ekoloji Kolektifi, çevre mevzuatına uymayan yatırım projelerinin gerçekleştirilmesinin kolaylaştırılacağı, direnişlerin yıpratılacağı, direniş yöntemlerinin ise kriminalize edileceği uyarısını yapıyor.

Kolektifin öngördüğü tehlikeler arasında Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle kent ve çevre direnişlerinin savcı izni olmaksızın polis tarafından gözaltı yoluyla dağıtılması, yine valilerin kolluk üzerindeki kontrolünün artırılmasıyla direnişlerin güçsüzleştirilmesi gibi olası durumlar var.

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndaki değişikliklerle meşru direnişlere öngörülen cezaların artırılması ile hapis ve para cezalarının yükseltilmesiyse direnişlere zarar verecek. Öte yandan vali-jandarma arasındaki bağların artmasıyla mahkeme kararlarının uygulatılmasının da zorlaşacağı öngörülüyor.

Kaynak: BirGün