Hasankeyf’te birçok tarihi eser ve mekan tescili yapılmadan sulara gömülecek. Bunların arasında Dêra Der Seyda Kilisesi de yer alıyor.

Tarihi Antik kent Hasankeyf’in Ilı Su Barajı ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakılırken, 2016 yılında su tutulmasıyla 35 ören yeri ve yüzlerce höyük ve 10 binlerce mağara sular altında bırakılacak. Sular altında kalacak olan antik kentin ilk ibadethanelerinden bir tanesi olan Dêra Der Seyda Kilisesinin tescillendirilmediği ortaya çıktı.

Ferhat Aslan'ın ANF de yer alan haberine göre konu ile ilgili bilgi veren Batman Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, en eski güneş tapınağı olan Dera Der Seyda Kilisesinin Mezopotamya’da bulunan tüm inançlara ev sahipliği yaptığını belirtti. Bulut, “İlk Hıristiyanlık döneminden beri kilise olarak kullanılan Dêra Der Seyda Kilisesi halen Qurê köyünün altında Dicle’ye nazır mağaraların orta kısmında bulunmaktadır. Aynı zamanda bu tür kiliselerin Hasankeyf’te yoğunlukta olması buranın yukarı Dicle medeniyetinin önemli bir Baş Piskoposluğun merkezi olduğu göstermektedir” dedi. Bulut, binlerce yıllık tarihi ibadethanenin duvarlarına nakşedilen figürlerin tüm inançları temsil eden semboller olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜM İNANÇ VE KÜLTÜRLERİN ORTAK MİRASIDIR

“Bugünkü kilise güneş tapınağı olarak inşa edilmiş ardından pagan inancında paganizm tapınağı olarak kullanılmış. Museviler de Havra olarak kullanmış günümüze kadar da Kilise olarak tarihi kaynaklarda geçmektedir. Bu kilise hem Zerdüştlerin, hem Paganların, hem Musevilerin, hem Hıristiyanların, hem Asurîlerin, hem Ermenilerin, hem Keldanilerin ibadethanesi olarak kullanıldığını içindeki motiflerden görmekteyiz. Çünkü bütün inançların geçiş yeri olduğu için renklerini, inançlarını, kültürlerini Hasankeyf’teki kayalara nakşetmişler. Haçlarıyla, yıldızlarıyla, hilalleriyle, güneş figürleriyle şehrin dört bir yanında Hasankeyf’te rastlanmak mümkündür. Bu yeryüzü insanlığın beşiği olan Hasankeyf’e sahip çıkmak tüm insanlığın boyun borcudur. Ancak Kürt coğrafyasında bulunduğu için Kürtler çok büyük bir mücadele verdiğini görmekteyiz” dedi.

Yetkililer, bölgedeki mağaraların tescillendiğini, yalnız Dêra Der Seyda Kilisesinin kilise statüsünde tescili yapılmadığı açıklamasında bulunuldu. (ANF)