Doğayı tahrip edecek olan termik santrale karşı direnen Gerzelilere bir destek eylemi de bugün Karadeniz İsyandadır Platformu çağrısıyla yapıldı, "Gerze halkının yalnız olmadığı" vurgulandı.

Ayça SÖYLEMEZ / BİA

Anadolu Grubu'nun Sinop'un Gerze ilçesindeki Yaykıl köyüne kurmak istediği termik santrale karşı direnen bölge halkına destek vermek amacıyla, bugün (10 Eylül) Taksim'de bir yürüyüş düzenlendi.

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun "Yaşamı savunan Gerze halkı yalnız değildir" başlıklı çağrısıyla düzenlenen eyleme katılanlar, 13:30'da Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi'nin önünde toplandı. Protestocular, "Anadolu Grubu sana her yer Gerze" pankartının arkasında Taksim meydanındaki tramvay durağına yürüdü.

Yürüyüşte, "Hopa'dan Gerze'ye eşkiyalar her yerde", "Gerze duman olmasın termik santral kurulmasın" yazılı dövizler taşındı; "Gerze halkı yalnız değildir", Gerze'nin katili Anadolu Grubu", "Santral yapma boşuna yıkacağız başına" sloganları atıldı.

Protestocular, Anadolu Grubu'na ait Mc Donalds'ın önünde de kısa bir oturma eylemi yaptı. Gerze halkı, şirketin ürünlerine yönelik boykot çağrısında bulunmuştu. Şirket, markası Efes Pilsen'in yanı sıra, Coca-Cola, Miller, Beck's, Foster's, Isuzu, D-Max, Kia, Lada, Geely, Lombardini, Faber-Castell, Hisense, Mc Donald's'ın Türkiye'deki pazarlamasını üstlenmiş durumda.

Basın açıklamasında, Bartın, Amasra ve Sinop kentleri örnek gösterilerek, Batı Karadeniz'de "termik santral hayaletinin dolaştığı" ifade edildi.

"Gerze'de termik santral kurmak için Yaykıl Köyü'nde sondaj faaliyeti yapmak isteyen Anadolu Grubu'nun hukuku ve mahkeme kararlarını hiçe sayan girişimleri, yöre halkının büyük direnişine rağmen arkasına devlet terörünü de alarak sürüyor. Gerze halkı Anadolu Grubu'nun haksız ve hukuksuz girişimleri karşısında 8 Ağustos'tan beri yaşam alanlarını savunmak için çadırlarda nöbet tutuyor."

Basın açıklamasında, Gerzelilere yönelik polis müdahalesi kınandı, termik santralin yapımının durdurulması istendi, "Gerze halkının yalnız olmadığı" vurgulandı ve termik santrale karşı destek çağrısı yapıldı.

"Ambulansla gaz bombası takviyesi"

Dün (9 Eylül) de saat 19:30'da Taksim tramvay durağında, Yeşil Gerze Çevre Platformu' nun (YEGEP) çağrısıyla bir protesto eylemi düzenlendi. Eyleme, Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur Koruma Kurulu, Divriğililer Derneği, Karadeniz İsyandadır Platformu, Loç Vadisi Platformu katıldı.

"Termikçi şirket Gerze'yi terk et, Gerze halkı yalnız değildir" pankartının arkasında toplanan protestocular, Galatasaray Lisesi'ne yürüdü. Gerze'den gelen YEGEB sözcüsü Şengül Şahin bir basın açıklaması yaptı.

Şahin Gerze'de karşılaştıkları polis şiddetini hatırlatarak "Devletin ambulansları halkın sağlığını korumak yerine polisin tükenen gaz bombası stoklarını takviye etmek üzere kullanıldı" dedi. (AS)

* Gerze'nin Yaykıl köyüne kurulmak istenen termik santral, hukuki süreç ve şirketle ilgili bilgi için tıklayınız.

* Termik santrali kurmak isteyen Anadolu Grubu'na karşı başlatılan boykot kampanyası için tıklayınız.