Erva Enerji tarafından HOPA'nın içme suyu kaynağına yapılması planlanan HES projesini protesto etmek için Hopa Dereleri Koruma Platformu tarafından düzenlenen bir eylemde biraraya gelen yaklaşık 300 kişi Taksim Meydanını Lazca, Hemşince, Türkçe sloganlarla inletti.

Aynı zamanda bir kot firmasının da sahibi olan Erva Enerjiye karşı toplanan eylemciler Taksim’de bulunan LittleBig mağazasının önüne gelince durakladılar.

Basın açıklamasına Hopa'da Sonbahar filmini çeken yönetmen Özcan Alper ve oyuncu Onur Saylak da destek verdi.

HOPA DERELERİ KORUMA PLATFORMUNUN AÇIKLAMASINDA DİLE GETİRİLENLER

Uzun süredir kapitalizm adeta doğaya, insana ve yaşama dair ne varsa hepsine karşı azgın ve sistemli bir saldırı içinde. Dokunduğu her şeyi metalaştırmakta, kâr nesnesi haline getirmekte.

Önce halkın parasıyla kurulan kamu işletmeleri satıldı, kamu hizmetlerinde taşeronlaştırma yaygınlaştırıldı, sonra eğitim ve sağlık hizmetleri paralı hale getirildi, şimdi de doğaya, sularımıza göz diktiler.

Bugün dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de başta Karadeniz olmak üzere su kaynaklarımız, derelerimiz, vadilerimiz, yaylalarımız, dağlarımız, ormanlarımız vahşi bir kapitalist saldırıyla karşı karşıyadır.

MEŞRU MÜDAFAA HALİNDEYİZ

Baraj, Nükleer santral, oto yollar ve hidroelektrik santraller gibi doğayı ve yaşamı yok eden projeler karşısında doğa adeta bir meşru müdafaa halindedir. Yaşam hakkına yapılan bu saldırılar başta yöre halkları olmak üzere hayvanı, bitkisi, florası ve faunası ile yüreği yaşamdan yana atan canlılar ve kurumlar tarafından püskürtülmeye çalışılmakta.

BUNCA HES ISRARI NİYE?

HES inşaatlarının doğaya, canlı yaşamına ve kültürlere verdiği tahribatları görmek için uzmanlığa değil, gören gözlere ihtiyaç var. Bu tahribatların birçoğu mahkeme kararları ile de tescillenmiştir. HES’lerden elde edilecek enerji ve yaratacakları istihdam dikkate alınamayacak kadar azdır. Peki öyleyse küresel sermaye ve onun taşeronu AKP iktidarının bunca HES ısrarı niye?

SU HAKTIR, SATILAMAZ!

Dünyada temiz su kaynaklarına ulaşmak önemli bir sorundur. Gelecek yıllarda su sorunu, uluslararası krizlerin ana kaynağı olacaktır. Küresel ısınma dolayısıyla önümüzdeki yıllarda ülkemizin orta ve güney sahillerinde çölleşme artacaktır, bu açıdan denizi, dağları, ormanları, yaylaları ve pek de bol olmayan su kaynaklarıyla Karadeniz ülkemiz için hayatı öneme sahiptir. AKP ve sermayenin HES ısrarının temel nedeni enerji üretmek gerekçesi ile su kaynaklarını ele geçirmek, özelleştirmektir. Buna izin vermeyeceğiz. Su haktır, satılamaz!

HOPA HALKI İSTEMİYOR

Bugün HOPA; devlet destekli sermayenin bu azgın saldırılarıyla karşı karşıyadır. HOPA’nın içme suyu kaynağı olan Zendit ve Dzarğina köyleri arasındaki Güneşli (Şelale) deresi üzerine HES inşa edilmek istenmektedir. Bizlerin bir kot markası olarak bildiğimiz LittleBig'in patronlarına ait HES’çi ERVA ENERJİ firmasının yasalar gereği yapmak zorunda olduğu 20 Aralık 2010 tarihindeki halk bilgilendirme toplantısı, Hopa halkı tarafından güçlü bir şekilde protesto edildi ve “halk katılımı olmadığından toplantı yapılamamıştır” tutanağı tutturuldu.

HOPA SERT KAYADIR

LittleBig patronları - ERVA Enerji, Hopa’da sert kayaya çarpmıştır. Bilmesi gerekenler; Hopa halkının muhalif kimliği ve örgütlülüğü ile iyi bilirler. Türkü, Lazı, Hemşinlisi, Gürcüsü, Poşası ile Hopa halkı HES yaptırtmayacaktır. Hopa halkı suyuna, doğasına, yaşamına, kültürüne sahip çıkmaktadır ve çıkacaktır.

Bizler İstanbul ve diğer kentlerdeki Hopalılar da bu mücadelenin içindeyiz. Bundan böyle elimiz ERVA Enerji’nin yakasında, gözümüz üzerlerinde olacaktır. Biz onlara ne bir alternatif sunuyoruz, ne de hodri meydan diyoruz, bizim önerimiz net ve açıktır; ERVA Enerji yol yakınken Hopa’dan elini çeksin! Bu kendileri için daha hayırlı olacaktır. ERVA Enerji pılısını pırtısını toplayıp Hopa’dan ayrılana kadar peşlerinde olacağız. Şimdiden uyarıyoruz, sakın ola ki yasalara uymak gibi bir gerekçeye sığınmayın. Sizin uyduğunuz yasalar sermayenin rant ve talan yasalarıdır, otoyol ucubesini Karadeniz sahiline saplayan, Çoruh vadisini harabeye çeviren, Allianoi’de tarihi kumlara gömen yasalardır. Biz ise gücümüzü ve meşruiyetimizi hayatın yasalarından alıyoruz. Yani insanı, hayvanı ve bitkisi ile tüm canlıların, kültürlerin ve dillerin yaşama ve kendilerini yarınlara taşımasına dair temel yasalardan.

SUYUMUZUN YAKININA BİLE YAKLAŞTIRMAYACAĞIZ

LTB-ERVA Enerji’ye karşı da canlı olmaktan, insan olmaktan kaynaklı kendi yasalarımızı koyacağız. Gerekirse vatandaş olarak tüketimden gelen gücümüzü kullanacağız, LTB ürünlerini boykot edeceğiz, günü gelince Hopa'da, vadilerimizde, köylerimizde; ellerimizde oraklarla, kazmalarla, küreklerle, tulumumuz ve kavalımızla horona durur gibi nöbet tutacağız, sizleri suyumuzun yakınına bile yaklaştırmayacağız. Ve küresel sermaye ile onun bügünkü taşeronu AKP ve şirketler ellerini deremizden, suyumuzdan ve yaşamımızdan çekene kadar mücadeleye devam edeceğiz.

SU HAKTIR SATILAMAZ!

HOPA HALKI DİRENECEK, ŞELALE DERESİ ÖZGÜR AKACAK !

HOPA’DA SATILIK DEREMİZ, SUYUMUZ YOK !

LİTTLEBİG KOT’UNU SUYUMUZDAN ÇEK!

[email protected]

DEMOKRAT HABER