Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’ndeki “Yapı Rezerv Alanı” kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehir Bakanlığı’na kararın iptali için yaptığı başvuruya olumlu ya da olumsuz cevap vermemesinin ardından konunun mahkemeye taşınmasıyla açılan davaya bakan Diyarbakır 1. Bölge İdare Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin kararını verdi.

İdare Mahkemesi dosya ekindeki bilgi ve belgelerden yola çıkarak söz konusu alanın “imar planları ve üst ölçekli çevre düzeni planlarında yeşil alan olarak kaldığı, ancak bakanlık tarafından yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak istenen alanın yerleşime açılamaya elverişli olmadığı” kanaatine vardı.

Alınan kararın İl Toprak Koruma Kurulu kararına da emsal durum teşkil etmesi bekleniyor.

TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Ancak İl Toprak Koruma Kurulu’nun Hevsel Bahçeleri’nin bulunduğu alanın tarım arazisi niteliğinden çıkarılması yönündeki kararının hala bakanlıkta beklemesinden dolayı tehlike henüz bütünüyle geçmiş değil.

Geçtiğimiz Kasım ayında alınan bu karar ise halen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda bekliyor. Bu karara ilişkin de Büyükşehir Belediyesi’nin “yürütmenin durdurulması ve kararın iptali” talebiyle Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne Aralık ayı içerisinde yaptığı başvuru var.

NE OLMUŞTU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23 Ağustos 2013’te aldığı kararla bin 100 hektarlık alanı imara açmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise bu karar üzerine “yürütmenin durdurulması” talebiyle mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

İl Toprak Koruma Kurulu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Dicle Vadisi’ndeki 7 bin 517 dönümlük tarım arazisinin, tarımsal nitelikten çıkartılmasını kararlaştırılmıştı.

Başvuru, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin UNESCO Dünya Mirası’na adaylık sürecinin devam etmesinin yanı sıra alanın yapılaşmaya elverişli olmadığı, imar planları ile birlikte kentin tarihi ve kültürel değerlerinin dikkate alınmadığı belirtilerek yapılmıştı.

Ancak belediyenin bu başvurusuna karşı Bakanlığın olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermemesinden dolayı kararın zımnen reddi üzerine konu yargıya taşındı.

Kaynak: İMCTV