Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, Türk Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın (TMMOB) başvurusu üzerine Hevsel Bahçeleri’nin 7 milyon 517 bin 732 metrekaresini tarımsal niteliği korunacak alan statüsünden çıkarılması yönündeki kararının yürütmesini durdurdu.

Karar ile Hevsel Bahçeleri'nde yapılaşma ihtimali dava sonuçlanana kadar ortadan kalkmış oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Dicle Vadi Projesi de şimdilik rafa kalktı.

NE OLMUŞTU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23 Ağustos 2013’te aldığı kararla bin 100 hektarlık alanı imara açmıştı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise bu karar üzerine “yürütmenin durdurulması” talebiyle mahkemeye başvuruda bulunmuştu.

İl Toprak Koruma Kurulu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Dicle Vadisi’ndeki 7 bin 517 dönümlük tarım arazisinin, tarımsal nitelikten çıkartılmasını kararlaştırılmıştı.

Başvuru, Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’ne ilişkin UNESCO Dünya Mirası’na adaylık sürecinin devam etmesinin yanı sıra alanın yapılaşmaya elverişli olmadığı, imar planları ile birlikte kentin tarihi ve kültürel değerlerinin dikkate alınmadığı belirtilerek yapılmıştı.

Ancak belediyenin bu başvurusuna karşı Bakanlığın olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermemesinden dolayı kararın zımnen reddi üzerine konu yargıya taşındı.

Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’ndeki “Yapı Rezerv Alanı” kararı, mahkeme tarafından 22 Ocak 2015 tarihinde iptal edilmişti. (İMC)