Antalya’da bulunan Düden ve Kurşunlu şelaleleri kurudu. Antalya’nın Kepez İlçesi sınırlarındaki Düden Şelalesi’nin suyu, tarım alanlarındaki sulama ve HES nedeniyle kesildi. Düden Şelalesi’nin içindeki su kaynağının oluşturduğu nehir ise akışa devam ediyor. Şelalenin girişine ‘Tarım alanlarının sulanması nedeniyle Düden Şelalesi’nde su akışı yoktur’ şeklinde bilgilendirme yazısı asıldı.

Şelaleye gelen suyun DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından kesilmesi, Lara’da falezlerden denize dökülen Düden Şelalesi’ni etkiledi. Sadece nehir suyuyla beslenebilen bu şelalede ise Yukarı Düden’deki su kesintisi nedeniyle yüzde 50’ye yakın oranda su kaybı oluştu.

Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ANSET şirketi tarafından işletilen Düden Şelalesi’nde yaşanan su sıkıntısı, Büyükşehir Belediyesi ASAT şirketi tarafından şelale içindeki su kaynağından pompalarla uygulanacak devirdaim sistemiyle çözülmeye çalışılıyor.

KURŞUNLU ŞELALESİ TAMAMEN KURUDU

Antalya’nın dünyaca ünlü bir diğer şelalesi Kurşunlu Şelalesi de bölgedeki 3 bine yakın kaçak sondaj kuyusu ve bu yıl yağışların az olması nedeniyle neredeyse tamamen kurudu.

Antalya- Isparta karayolu üzerinde Aksu İlçesi sınırlarındaki Kurşunlu Şelalesi’nde, kaynağını aldığı Kurşunlu, Yurtpınar, Fettahlı ve Topallı mahallelerinde yoğun seracılık faaliyetleri ve neredeyse her seranın kenarındaki kaçak sondajlar nedeniyle su kalmadı.

Bölgedeki 4 mahallede yaklaşık 3 bin kaçak sondaj olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda kaçak sondajların şelaleyi de besleyen yeraltı su kaynaklarını hızla yok etmesiyle doğa harikası Kurşunlu’nun su seviyesi giderek azaldı. Bu yıl kaçak sondaj sorununa kuraklık da eklenince, neredeyse su kalmadı.

Bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nce, şelalenin su seviyesindeki kaybın nedenlerine yönelik önceki yıllarda yapılan incelemede, şelaleyi besleyen su kaynakları üzerinde kurulmuş 3 bine yakın kaçak sondaj belirlendi. Özellikle yaz döneminde kaçak sondajla elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılıyor olmasının, şelalenin kurumasına yol açtığı saptandı.

Şelalenin neredeyse tamamen kurumasında, bu yıl yağışların az olması da önemli etken oldu. 18 metre yükseklik ve 20 metrenin üzerinde genişlikten akan şelalenin son hali büyük üzüntü yarattı. Görkemli şelaleden geriye sadece iki noktada ve yok denecek ölçüde su miktarı kaldı.