Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, 13-15 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da Devlet Su İşleri, Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu Türkiye Komitesi işbirliğiyle yapılacak olan “Baraj H.E.S. Fuarı”nı protesto etti.

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ali Merdan Aymelek, şirketlerin HES’lerle yaşam alanlarını yok ettiğini ifade ederek, “Yaşam alanlarımız sermaye tarafından yok ediliyor. Temel bir hak olan suyumuz, şirketler tarından ticarileştiriliyor. Sermayenin doğamızı ve yaşam alanlarımızı talan etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Tarım Org-Sen üyesi Şenay Elhüseyni ise en fazla su tüketiminin sanayide yaşandığına dikkat çekerek, “Devlet ve uluslararası sermaye şirketleri suyumuzu ve iklimimizi değiştirdiler. Tarım alanlarını yok ettiler” diye konuştu. Munzur Koruma Kurulu üyesi Hasan Şen suyun ticarileşmesine karşı mücadele edeceklerini ifade ederken, Patika Ekoloji Kolektifi üyesi Alp Temiz de devletin yaşam alanlarını sermaye ve şirketlere peşkeş çektiğini kaydetti.

'SULARIMIZ KİRLENECEK'

Platform adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası üyesi Dr. Nazmi Algan ise, yapılmak istenen fuarla birlikte dereler üzerindeki tahribatın hızla büyüyeceğini ifade etti. Algan, “Hükümetin 2023 yılı hedefleri içinde enerji üretim kapasitesinin 150.000 MW olarak açıklaması önümüzdeki süreçte suya daha fazla ihtiyaç duyacaklarını göstermektedir. Türkiye’nin kurtuluş reçetesi olarak sunulan kaya gazı çıkarımlarından da çok fazla temiz su kullanılacak, temiz su kaynaklarının tahrip edilmesi ve atık sularla kirlenmesine neden olacaktır. HES fuarını, insan ve doğada yaşayan binlerce canlı adına protesto ediyoruz” diye konuştu. (Özgür Gündem)