ERZURUM'un Tortum İlçesi'ne bağlı Bağbaşı Beldesi'nde yaklaşık 2 yıldır Hidroelektrik Santrali (HES) kurulmasına karşı eylem yapan bölge sakini ve çevrecilerin direnişi kırıldı. Aylardan beri iş makinelerinin çalışmasına izin vermeyen kadınlar, HES yapımı için başlayan çalışmaları ağlayarak izledi.

Tortum'un Serdarlı, Bağbaşı ve Pehlivanlı beldelerinden geçen Ödük Çayı üzerine kurulacak HES'lerin yapımını engellemek için düzenlenen eylemlerde özellikle kadınlar ön plana çıktı. Polis, Jandarma ve özel güvenlik kuvvetlerinin direnişi kırmak için yaptığı çalışmalar sırasında yer yer çatışmalar da çıktı. Yaşanan olaylar nedeniyle 260 kişinin jandarma tarafından ifadesi alındı. HES şantiyesinde çalışanlar, hakarete uğradıkları gerekçesiyle Bağbaşı'ndan 10 kişi hakkında 50 bin liralık tazminat davası açtı. 5 Eylül günü yapılan eylemde 14 kişi hakkında 250 lira para cezası ve adli takip, 26 Eylül'de ise 11 kişi hakkında 500'er lira para cezası ve adli takip kararı verildi.

LEYLA'YA İLGİNÇ CEZA

Bu arada ilk eyleme katılan 17 yaşındaki Leyla Y.'ye mahkeme tarafından önce HES eylemcileriyle görüşmeme ve çalışma alanlarına girmeme cezası verildi. İtiraz üzerine, Leyla Y.'nın cezası 13 kişiyle görüşmeme şeklinde sınırlandırıldı. Özellikle kadınların yürüttüğü direniş nedeniyle bu dönemde CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan'dan oluşan kadın milletvekilleri ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Reşat Doğru, Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Bağbaşı Beldesi'ne giderek eylemcilere destek verdi.

İl Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Akgün, dün Bağbaşı Beldesi'nde eylemcilerle görüştü. Albay Akgün ile Emniyet Müdürü Yıldız, HES çalışmasını durduracak makam olmadıklarına işaret ederek, vatandaşların sorunlarını dinlemek için geldiklerini bildirdi. Bağbaşı'ndan Ali Dursun, sorunlarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı ve "Ağlıyorum, çünkü suyum elimden gidiyor. AK Parti'ye oy verdiğim için ağlıyorum. Herkes cennete gitmek için ibadet eder. Biz yalancı cennette yaşıyoruz ama cennetimiz elimizden alınıyor. Çalışmayı durdurun" dedi.

Daha sonra Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Özgüler, vatandaşların sorunlarını dinledi ve isimlerini alarak imza attırdı. Mustafa Özgüler, "Söylediklerinizi ilk fırsatta dile getireceğim" dedi.

KADINLAR AĞLADI

Akşam saatlerine doğru Emniyet Çevik Kuvvet ile Jandarma, HES'in çalışma alanına giden yollara barikat kurdu. Güvenlik önlemi alınması üzerine iş makineleri çalışmaya başladı. Makinelerin çalıştığı gören özellikle kadınlar, gözyaşlarını tutamadı. Güvenlik önlemi altında çalışma, geç saatlere kadar sürdü. Bugün sabahleyin de iş makinelerinin çalıştığını gören belde halkı, şantiyeye gitmek yerine uzaktan çaresizce seyretmeyi yeğledi. (Milliyet)