Isparta’da bulunan Porsuk Çayı’nın geçtiği Isparta’nın Darıbükü-Kasımlar köylerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Taç Yıldız Şirketi lehine “Acele kamulaştırma” kararı verilerek, HES yapıldı.

Baraj yapım aşamasındayken Danıştay kararla ilgili EPDK aleyhine dava açtı ama daha önceki örneklerde olduğu gibi şirket daha dava sonuçlanmadan köye baraj inşa etti. Tamamlanan HES nedeniyle köyü su basmaya başladı.

DİHA’nın haberine göre HES nedeniyle tarım alanlarının su altında kaldığını söyleyen köylüler duruma tepkili. Köylülerden 76 yaşındaki Ümmühan Uysal, “Eskiden geçimimizi ve yemek ihtiyacımızı sahip olduğumuz küçük bir toprak parçasını ekip sağlıyorduk, şimdi ise toprağımız sular altında kaldığı için ekemiyoruz” dedi.

Yaşadığı evi ve doğduğu toprakları bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Behiye Aybay da, geçimi çiftçilik yaparak sağladığını belirtti. Muhtarın kendilerine köyü boşaltmaları için baskı yaptığını söyleyen Aybay, “Muhtar tehdit ve şantajla köylülere köyü terk etmesi için baskı yapmış ve evlerini bu şekilde aldılar. ‘Evi vermezseniz zorla mahkeme kararı ile alırız. Başınız belaya girer’ gibi söylemler kullanarak bizi korkuttular” dedi.

NE OLMUŞTU? 

Darıbükü-Kasımlar köylerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Taç Yıldız Şirketi lehine “Acele kamulaştırma” kararı verildi.
Kararın ardından EPDK’nin kamulaştırılan yerlerin rayiç bedelini ödemek ve mülklerin kendi adına tescili için en geç 6 ay içinde dava açması zorunlu olmasına rağmen kamulaştırma kararı üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen tescil davası açılmadı.

Köylülerin ev ve tarlalarına oldukça düşük bedeller biçildi. Barajın yapıldığı bölgede herhangi kamulaştırma söz konusu değilken şirket tüm arazilere el koydu.